Реджеп Ердоган: Турция е готова да допринесе за деескалация на напрежението в Ал-Акса

0
Турският президент се чу по телефона с израелския си колега
Турският президент се чу по телефона с израелския си колега Снимка: Фейсбук

Турският президент се чу по телефона с израелския си колега

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви пред израелския си колега Исаак Херцог, че Анкара е готова да допринесе за деескалация на ситуацията в джамията Ал-Акса. Страната му не може да остане безмълвна на фона на продължаващите провокации, подчерта той.

В телефонен разговор, проведен в събота, Ердоган е казал на Херцог, че е трябва да се предприемат необходимите предпазни мерки преди изолацията на мюсюлманите по време на практиката итикаф, която започва на 11 април.

Той подчерта, че е невъзможно страната му да запази мълчание пред лицето на провокациите и заплахите за статуквото и духовността на джамията Ал-Акса. Призивите на някои радикални еврейски групи за щурмуване на комплекса са обезпокоителни, заяви още Ердоган.

По време на телефонния разговор двамата лидери са обсъдили последните набези на израелските сили за сигурност в джамията Ал-Акса, както и суровите интервенции срещу намиращите се на светите места, съобщават от президентската дирекция за комуникации.

Като заяви, че последните инциденти засягат не само на мюсюлманите, но и на цялото човечество, Ердоган подчерта, че Турция не може по никакъв начин да остане безмълвна пред провокациите и заплахите за статуквото и духовността на Ал-Акса, намираща се в окупирания Източен Йерусалим.

Не бива да се допуска ескалация на напрежението, което се разпространява в Ивицата Газа и Ливан, призова той.

Подчертавайки необходимостта да се предотврати превръщането на подобни инциденти, които се повтарят всеки Рамазан, в съдба на региона, Ердоган също така изрази готовността на Турция да даде своя принос за достигане до корена на проблема и да предприеме стъпки за установяване на справедлив и траен мир, съобщи „Сабах”, предаде БГНЕС.

Напрежението в палестинските територии ескалира, след като във вторник и сряда израелските сили щурмуваха комплекса на джамията Ал-Акса в Източен Йерусалим и принудително изведоха вярващите.

Израелските набези в джамията предизвикаха ракетен обстрел от Ивицата Газа и Ливан, а Израел отвърна с въздушни удари.

Палестинците обвиняват Израел, че систематично работи за юдеизиране на Източен Йерусалим, където се намира Ал-Акса, и за заличаване на неговата арабска и ислямска идентичност.

За мюсюлманите Ал-Акса е третото най-свещено място в света. От своя страна, евреите наричат района Храмовия хълм, като твърдят, че там са се намирали два древни еврейски храма.

Израел окупира Източен Йерусалим по време на арабско-израелската война през 1967 г. През 1980 г. той анексира целия град, което никога не е било признато от международната общност.

Всяка година израелските сили засилват насилието и репресиите срещу палестинците по време на месец Рамазан.

Известна с непоколебимата си солидарност с палестинците, Турция от десетилетия изразява подкрепата си за палестинската кауза в международната сфера. Турските власти подчертават, че единственият начин за постигане на траен мир и стабилност в Близкия изток е чрез справедливо и цялостно решение на палестинския въпрос в рамките на международното право и резолюциите на ООН.

Въпреки неотдавнашното сближаване, турските официални лица продължават да критикуват политиките на Израел, насочени срещу палестинците, включително незаконните селища в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим, както и хуманитарната ситуация в Газа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари