Реджеп Ердоган предлага референдум за ислямските забрадки на жените

0
Темата се завърна на централно място във вътрешната политика с наближаването на парламентарните избори през 2023
Темата се завърна на централно място във вътрешната политика с наближаването на парламентарните избори през 2023 Снимка: АП

Темата се завърна на централно място във вътрешната политика с наближаването на парламентарните избори през 2023 

Предложение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за организиране на референдум, който да гарантира правото на жените да носят ислямска забрадка в обществените институции, предизвика спор по въпрос, който мнозина смятаха за отдавна решен, информира ДПА и БТА.

През 2013 г. ислямо-консервативният Ердоган отмени съществуващата от десетилетия забрана за носене на забрадка, позволявайки на жените да я носят на места като училища и университети. Оттогава не е имало сериозни политически дебати по този въпрос, посочва агенцията.

Темата обаче се завърна на централно място във вътрешната политика с наближаването на парламентарните избори през 2023 г.

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу наскоро призова Ердоган да приеме закон, гарантиращ правото на носене на забрадка на такива места. Този ход беше възприет от някои като опит за отстраняване на опасенията на религиозните избиратели, че ако светската НРП дойде на власт, ще възстанови забраната, отбелязва ДПА.

"Ако имате смелост, елате, нека да поставим този въпрос на референдум. Нека нацията вземе решението", каза Ердоган в събота в южния окръг Малатия, обръщайки се към лидера на НРП.

В отговора си в Туитър късно в събота Кълъчдароглу отхвърли предложението, като призова президента да подкрепи предложението на НРП за промяна на закона, вместо да го подлага на референдум.

Законовите промени изискват одобрението на 400 депутати в 600-местния парламент. С 360 гласа предложението може да бъде подложено на референдум.

Ердоган и неговите съюзници ултранационалисти имат мнозинство в парламента, но все още се нуждаят от подкрепата на опозицията, за да достигнат необходимите гласове за провеждане на референдум.

"В тези трудни времена...нашият народ очаква не референдум, а избирателна урна възможно най-скоро", написа отделно в Туитър Курсат Зорлу от опозиционната „Добра партия“.

Няколко други потребители се включиха в социалните мрежи през уикенда, като изтъкнаха над 80-процентната инфлация и повишаването на цените като основен проблем пред страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари