Реджеп Ердоган: Европа може да ползва руски газ през Турция

1
Европа се чуди как да се снабди с енергия. Слава на Аллах, ние нямаме такъв проблем
Европа се чуди как да се снабди с енергия. Слава на Аллах, ние нямаме такъв проблем Снимка: Getty Images

Европа се чуди как да се снабди с енергия. Слава на Аллах, ние нямаме такъв проблем

Москва и Анкара са се договорили за газов хъб, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща на своята Партия на справедливостта и развитието.

"Сега Европа се чуди как да се снабди с енергия през предстоящия зимен период. Слава на Аллах, ние нямаме такъв проблем. Освен това на последната ни среща с г-н Путин се договорихме да създадем газов хъб в Турция. Както той обяви, Европа може да ползва руски газ през Турция", каза турският лидер.

По данни на Rystad Energy общият износ на Газпром” за Европа, включително по "Турски поток", е спаднал до 70-80 милиона кубични метра на ден към септември. През септември 2021 г. този показател е бил 380 милиона кубически метра на ден. Днес делът на Русия в покупките на газ от ЕС не надвишава 10%.

Газопроводът "Северен поток“ стана обект на терористична атака. Все още не е известно дали може да бъде възстановен. По украинското трасе всеки ден се доставят 40-43 милиона кубически метра газ за Европа през газоизмервателната станция „Суджа“. Исканията на "Газпром" за подаване на газ през газоизмервателната станция "Сохрановка" са отхвърлени от Киев.

Миналата сряда на енергийния форум в Москва Владимир Путин предложи създаването на газов хъб в Турция. Това ще замени загубените обеми от газопровода "Северен поток", каза той. Това би имало смисъл от икономическа гледна точка и би било много по-безопасно, каза президентът.

По-късно, по време на срещата с турския си колега, Путин отбеляза, че създаването на хъба ще позволи цените да се регулират спокойно "на нормално, пазарно ниво, без никаква политическа окраска".

Дмитрий Песков, говорител на руския лидер, заяви пред РИА Новости, че реакцията на Турция е била "много положителна и заинтересована". Президентите са инструктирани да работят по този въпрос подробно и много бързо, добави говорителят на Кремъл. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Който и да е до всички педали
    Циция от всякъде е май... Да не забравите да цъкате палеца надолу, всички тролове от всичките ви профили и устройства, обединявайте се и оцветете всичко в червено. Знаем, че сте 2ма и се ринете в копейки...
  • 2
    3
    До горния педал
    А Мутрафонката плаща ли добре ?
  • 0
    2
    До долния педал:
    Станке, много добре лижеш минджата на Урсула и осрания дементен задник на Байдън! Дано и да ти плащат добре, продажно мекере!
  • -2
    1
    Станко
    Не, благодарим, приятелю Тайпи! Ние от окупаторска Сатрапия не искаме нищо, дори и да минава през съседна Турция! Господ ще ги съди за убийствата, изтезанията и изнасилванията на мирни християни!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари