Турция обсъжда пътна карта за газов хъб с Русия

0
Проектът включва създаването на електронна платформа за търговия с газ в Турция
Проектът включва създаването на електронна платформа за търговия с газ в Турция

Проектът включва създаването на електронна платформа за търговия с газ в Турция

Русия подготви и изпрати на Турция пътна карта за създаване на газов хъб, която Турция разглежда, каза руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от ТАСС.

"Този проект в момента е на етап на обсъждане, изготвена е пътна карта, която е изпратена на турските партньори. В момента те я разглеждат. Веднага след като бъде подписана, проектът ще бъде изпълнен в съответствие с плана", каза той в интервю за руския телевизионен канал на арабски RT Arabic.

Новак отбеляза, че проектът включва преди всичко създаването на електронна платформа за търговия с газ в Турция.

Там има много доставчици, включително Русия - един от най-големите, но има и много потребители, включително Турция и европейски страни. Очевидно е, че там трябва да има електронна борса, електронна търговия, която формира ценови котировки, каза той.

През октомври 2022 г. руският президент Владимир Путин изложи идеята за създаване на хъб на турска територия, където да бъде пренасочен загубеният обем на транзита на газ през "Северен поток". Турските власти заявиха, че от гледна точка на инфраструктурата в страната почти всичко е готово за реализацията на проекта за хъб, но е необходимо да се промени законодателството. Първите законодателни решения бяха взети в началото на април и засягат дейността на турската газова компания Боташ (Botas) и редица други доставчици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари