Реджеп Ердоган е обещал да спира мигрантския поток по границата с България

0
Турският президент даде указания на вътрешния министър, че границата трябва да бъде буквално затворена, заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев
Турският президент даде указания на вътрешния министър, че границата трябва да бъде буквално затворена, заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев Видео: NOVA

Турският президент даде указания на вътрешния министър, че границата трябва да бъде буквално затворена, заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев

Турция е обещала на България да спира мигрантския поток по общата граница. Това обяви пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той беше в делегацията на президента Румен Радев, която беше в Турция миналата седмица за среща с турския държавен глава Реджеп Ердоган.

"Президентът Ердоган даде указания на вътрешния министър, че границата трябва да бъде буквално затворена, ако трябва да цитирам. Затворена означава натискът да се поеме от турските части, а не както досега се случваше - голяма част от този натиск да се поема от нашите гранични полицаи и силите, които сме разположили на нашата граница", каза служебният МВР шеф.

Мигрантският натиск е основанието на Австрия да не иска България в Шенген, припомни вестник СЕГА. Нидерландия пък се аргументира с липсата на върховенство на правото. През седмицата Съветът на вътрешните министри на ЕС отхвърли окончателно България и Румъния от Шенгенското пространство, но пусна Хърватия.

Според Демерджиев с това решение Европейският съюз сам си е нанесъл шамар. "С това решение Европа унизи себе си и показа, че не е способна да прилага собствените си правила. За тези месеци от август насам е свършена много работа. Това го потвърдиха директорът на "Фронтекс" и еврокомисарят Илва Йохансон (ресорът й е вътрешни работи)", коментира силовият министър.

Според него трябва да се поддържа диалогът с Австрия и Нидерландия. "Поканил съм екипи и на двете държави да дойдат на границата и да видят как се случват практическите действия по опазването ѝ. Тази граница е най-тежката сухопътна на Европейския съюз. Австрия заяви желание и ангажимент да изпрати свои сили. Нидерландия заема пасивна позиция", посочи още Демерджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари