Иван Демерджиев: Турция помага изключително активно при овладяване на мигрантския натиск

0
Печелим битката с каналджиите, но имаме нужда от подкрепа, заяви вътрешният министър
Печелим битката с каналджиите, но имаме нужда от подкрепа, заяви вътрешният министър Снимка: БГНЕС

Печелим битката с каналджиите, но имаме нужда от подкрепа, заяви вътрешният министър

Турция помага изключително активно при овладяване на мигрантския натиск, разположи значителни сили по границата, дори ги остави там след земетресението. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, предаде БТА.

Той обясни, че редица европейски държави са изразили съмнение, след бедствието през февруари в съседната ни страна, че ще има много сериозен поток на мигранти.

Турската страна направи необходимата организация, ние на свой ред подобрихме нашата организация. При близо 45 пъти повишен натиск като опит да се влезе на наша територия, към днешна дата отчитаме 60% по-малко проникнали и задържани на територията на България. Това означава, че се справяме с този процес“, заяви Иван Демерджиев.

Той посочи и предизвикателствата пред МВР в тази насока. „Трябва да се обезпечи изграждането на интегрирана система за наблюдение, на близо 110 км по протежение на границата. За това разчитаме на помощта на ЕК, която преди месеци беше на мнение, че не трябва да се помага, но промени позицията си“, каза министърът на вътрешните работи. По думите му в момента сумата подлежи на договаряне. Търсим финансиране за системата за наблюдение, за снабдяване с 200 автомобила за нуждите на „Гранична полиция“ и за финансиране на 1260 щата допълнително, които да се възстановят, каза Иван Демерджиев.

Печелим битката с каналджиите, но имаме нужда от подкрепа“, заяви той. „Това от което се нуждаем, го казахме още на предходния парламент. Внесохме законопроект, с който поискахме завишаване на наказанията, криминализиране на някои деяния, сега отново внасяме тези законопроекти и апелираме да ни се помогне“, обясни той.

Служебният вицепремиер отбеляза още, че отношенията между България и Турция са пример, много са се развили през последните месеци и след тежката трагедия със земетресенията са стигнали до много напреднало ниво. „В няколко аспекта турските власти са впечатлени от това, което направихме. В нито един момент не изоставихме Турция, изпратихме един от най-големите контингенти там и изпратихме много помощ“, обясни Иван Демерджиев. Според него един подобен подход създава добросъседски отношения, а те създават стабилност, която вече прави впечатление в цяла Европа, посочи още министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари