Редиците на армията оредяха

0
Глад за офицери и лекари под пагон
Глад за офицери и лекари под пагон

Кадрова криза настъпи във въоръжените сили.

Многото незаети места сред офицерите създава трудности в работата на щабовете, съобщава bTV.

Оказва се, че в армията има сериозен брой незаети места за офицери - доста над 10%. Същевременно, военните с право да се пенсионират са 2000.

Ресорното министерство подготвя промени в Закона за отбраната, с което дава възможност на офицерите с до 10 години стаж, напуснали или съкратени, да могат да се завърнат в армията.

За да се задържат лекарите под пагон, които също са ценни специалисти се дава възможност да имат и частна практика. Сериозен е и отливът на войници – там незаетите места са 600.

20 военнослужещи от 101-в Алпийски батальон в Смолян са напуснали за последните два месеца на миналата година.

Йордан Стоянов е снайперист. Бил е в Афганистан, но вече работи като охранител на кораби в Аденския залив:

„Не е трудно, по осем часа на 24 часа, не е нещо кой знае какво натоварващо, има си почивките, нормално". За горе-долу три пъти повече пари.

Какво може да се направи

Отливът на кадрови войници е свързан и със свиването на участието ни в мисии зад граница, което беше сериозен финансов стимул за войниците

„Въпросът е откъде ги взимаме тези военнослужещи и кои гарнизони се насочват, дали имат повече предприятия тези гарнизони и дали ресурсът от хора в тези места е силно ограничен в тези места или има струпване на повече хора от вътрешната миграция като Сливен, Пловдив, Бургас и е различно от подбалканските градчета”, обясни зам-директорът по управление на човешките ресурси в Министерството на отбраната полк. Игнат Спахийски.

За да се даде спокойствие на войниците, че ще имат достатъчно дълъг период на служба, се снижава максималната възраст за кандидатите от 32 на 28 години.

Те ще служат до 46 години с възможност да се пенсионират на 53.

Към момента в комисиите по подбор има по двама кандидати за вакантно място.

Част от законодателните промени да се задържат ценните специалисти е да се разреши на военните лекари да имат и частна практика.

Офицерите, които по силата на съкращения или по свое желание са напуснали армията, ако имат до 10 години служба също ще могат да се връщат в строя.

В момента законодателните промени са на ниво съгласуване с парламентарните групи.

Източник: btvnovinite.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари