Реакции на световните лидери след смъртта на Алексей Навални

0
Руският опозиционен лидер Алексей Навални почина в затвора, а Западът реагира мигновено на новината за трагичната му смърт
Руският опозиционен лидер Алексей Навални почина в затвора, а Западът реагира мигновено на новината за трагичната му смърт Снимка: Andrei Rudakov / Bloomberg

Руският опозиционен лидер Алексей Навални почина в затвора, а Западът реагира мигновено на новината за трагичната му смърт

Навални, най-изявеният съперник на руския президент Владимир Путин, излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм.

Адвокатът на Алексей Навални заяви пред "Новая газета", че клиентът му е бил в добро състояние преди 2 дни.

"По решение на семейството на Алексей Навални няма да коментирам нищо. В момента се занимаваме с изясняването на нещата. В сряда бях при Алексей. Тогава всичко беше нормално", цитира изданието думите на адвоката.

Франция заяви, че Навални е платил с живота си за съпротивата си срещу потисничеството от режима на Путин.

Алексей Навални плати с живота си за съпротивата си срещу система на потисничество. Неговата смърт в наказателна колония ни напомня за реалността на режима на Владимир Путин“, написа френският външен министър Стефан Сежурне в Х.

"Руският президент Владимир Путин "се страхува от всякаква конкуренция" и разбира само от "насилие", заяви ръководителят на президентската администрация в Украйна Андрий Йермак.

"Путин е най-голямото зло, което се страхува от всякаква конкуренция. Животът на руснаците не означава нищо за него", написа той в Telegram. "Не може да има никакви преговори с него. Единственият език, който той разбира, е езикът на насилието", каза още той.

Бойко Борисов заяви: "Навални е мъртъв?! Не - Навални е убит! Режимът го уби! Това е убийство срещу демокрацията".

"Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна", подчерта Борисов.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че руският опозиционер се е борил за ценностите на свободата и демокрацията.

"Светът загуби борец, чиято смелост ще се помни за поколения напред”, написа председателят на Европейския парламент Роберта Мецола в Х. „Ужасена съм от смъртта му. Русия му взе свободата и живота, но не успя да му отнеме достойнството. Битката му за демокрация продължава”, допълни тя.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак определи новината като "ужасна".

"Като най-яростен защитник на руската демокрация, Алексей Навални демонстрира невероятна смелост през целия си живот. Мислите ми са със съпругата му и с народа на Русия, за когото това е огромна трагедия", заяви той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза, че е „очевидно“, че Владимир Путин стои пряко зад смъртта на Алексей Навални. Украинският държавен глава подчерта, че Владимир Путин не се интересува кой ще умре, "стига позицията му начело на държавата да е сигурна".

Руският носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов описа смъртта на Навални като "убийство".

"Путин уби Навални „бавно и публично в затвора“, каза от своя страна световноизвестният шампион по шахмат Гари Каспаров.

Алексей Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си в Русия от Германия, където се лекуваше след опит за отравяне. Според дисидента опитът за покушение срещу него е бил организиран от руските специални служби.

През февруари 2021 г. съдът отложи предишната присъда на Навални за лишаване от свобода за предполагаеми финансови измами. През март 2022 г. опозиционерът получава друга присъда - девет години в строго охранявана наказателна колония по обвинения в присвояване и неуважение към съда. Два месеца по-късно срещу Навални са повдигнати нови обвинения, включително за "създаване на екстремистка организация", а през октомври 2022 г. списъкът с обвинения е разширен и включва "насърчаване на тероризма" и "реабилитиране на нацизма".

През август 2023 г. московски съд призна Навални за виновен в предполагаемата "екстремистка дейност" и го осъди на общо 19 години затвор. Както съобщава сайтът Meduza, Навални е трябвало да бъде преместен в наказателна колония с висока степен на сигурност, предназначена за най-опасните затворници, включително рецидивисти и осъдени на доживотен затвор.

Навални неведнъж се е оплаквал от условията в наказателната колония, като директно ги е наричал изтезания. Критикът на Кремъл съобщи, че е бил лишаван от сън, не е получавал медицинска помощ и умишлено е бил поставен в килия с осъден за убийство затворник, който страда от тежки заболявания и не спазва лична хигиена. Освен това не му е бил разрешен никакъв контакт със защитниците или роднините му.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Путин е информиран за смъртта на политика.

"Доколкото ни е известно, сега в съответствие с всички действащи правила ФСИН се занимава с всички проверки и уточнения и така нататък. Не са необходими никакви заповеди, защото по този въпрос има определен набор от правила, от които ФСИН сега се ръководи", каза Песков.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че мигновената реакция на страните от НАТО на смъртта на Алексей Навални е "саморазобличителна", като те вече са готови с изводите, без да са изчакали съдебномедицинските експертизи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    5
    тромб
    Названа причина смерти Навального Lenta.ru 16 февраля, 14:51 Далее: https://news.rambler.ru/incidents/52282536/?utm_content=news_media&utm_medium=read_more&utm_source=copylink На който не му се влиза там, умрял е от откъснал се тромб! Но няма значение от какво е умрял, сега една седмица ще има упражнения как путин е убил навални!
  • 11
    4
    ако навални
    беше това, което твърдят западните лидери, то в негова подкрепа трябваше да излязат милиони руснаци и да пометат режима на путин! Интересно, даже и хиляди не излязоха!
  • 10
    3
    да сме точни
    навални беше по-известен в чужбина, отколкото в русия, където рейтинга му беше едноцифрен и то от проучванията и анкетите на опозиционните агенции! Просто беше употребен и изоставен! И не е чудно, примери бол, бол! Сега пак ще го употребяват, този път като „убит“ от режима на Путин! Да сте се сещали скоро за гайдю или оная белоруската домакиня, дето я изхранват балтийските „пуделчета“?!? Бай дъ уей последния рейтинг на навални беше около 3%
  • 11
    2
    фена на Путин до 1
    Категорично вярно с истината !!!
  • 7
    1
    Атанас
    Един продажник по - малко.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари