Русия поиска още 20 години затвор за Алексей Навални

0
Присъдата ще бъде произнесена на 4 август
Присъдата ще бъде произнесена на 4 август Снимка: БТА

Присъдата ще бъде произнесена на 4 август

Държавният обвинител е поискал днес от съда присъда от 20 години затвор за Алексей Навални по време на процеса при закрити врата срещу него по обвинение в създаване на екстремистка общност. Това съобщи за ТАСС адвокатката на руския опозиционен лидер Олга Михайлова. На ТАСС се позовава и Ройтерс, предава БТА. Същата информация дава на Асошиейтед прес близкият приятел на Навални – Иван Жданов.

Според Жданов присъдата ще бъде произнесена на 4 август. Делото срещу 47-годишния Навални, който се смята за един от най-големите врагове на президента на Русия Владимир Путин, се води в наказателната колония ИК-6 в Мелехово, Владимирска област, на около 235 километра източно от Москва, където той понастоящем излежава присъди от общо 11 години и половина.

"Прокурорът поиска Навални да бъде признат за виновен по член 3, ал. 282 от Наказателния кодекс на Руската федерация – създаване на екстремистка общност и участие в нея, а така също и във финансови дейности, свързани с екстремизъм, и публични призиви към екстремистки действия. Поисканата присъда от 20 години трябва също да бъде излежана в наказателна колония", уточни за ТАСС адвокатката на Навални.

За Даниел Холодний, втория подсъдим по делото за екстремизъм, който е бивш технически директор на ЮТюб канала на Навални, беше поискана присъда от 10 години.

Навални беше арестуван в Москва през януари 2021 г. при завръщането си от Германия. Там той се възстановяваше от опит за отравяне с химически нервнопаралитичен агент, за който обвини Кремъл. Впоследствие опозиционерът получи 2 години и половина затвор за нарушаване разпоредбите по условна присъда и още девет по обвинения в измама и неуважение към съда.

Новите обвинения засягат дейността на антикорупционната фондация на Алексей Навални и изявления на негови сътрудници. Приближени на Навални посочват, че те подвеждат под отговорност организацията със задна сила от създаването ѝ през 2011 г. Навални отхвърля всички обвинения като политически и обвинява Кремъл, че иска да го държи зад решетките доживот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    прав си
    Щом от колония със строг режим може да си пуска каквото си иска в социалните мрежи, значи системата е както казваш хуманизирана, сега чакам някой да влезе в социалните мрежи от Гуантанамо.
  • 0
    1
    daskal
    Най-странното е, че той все още е жив. "Правосъдната" им система нещо се е хуманизирала, май.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари