Разтоварват въглищата от баржата край Гюргево

0
Предвижда се разтоварването на баржата да приключи през утрешния ден
Предвижда се разтоварването на баржата да приключи през утрешния ден

Предвижда се разтоварването на баржата да приключи през утрешния ден

Днес в 10:00 часа сутринта е започнало разтоварването на една от секциите на платформата със запалените въглища в близост до Гюргево.

Става дума за шлеп с около 1500 тона метал, като дейностите по разтоварване се извършват на пристанище „Русе – Изток“, стана ясно от разговор между областния управител Анатоли Станев и изпълнителния директор на Пристанищния комплекс инж. Петър Драгошинов.

Припомняме, че конвоят се състои от четири шлепа, като три от тях са натоварени с въглища. Тлеене има на две от баржите, което означава, че огънят е засегнал около 2400 тона въглища. Смята се, че пожарът е възникнал от самозапалване на въглищата, поради високите температури. Въпреки това няма сериозна опасност от замърсяване в трансграничния регион. Целта е баржата, която към момента е натоварена с метал, да бъде освободена и да се използва за претоварване на част от въглищата от третия шлеп, който не е пострадал от огъня. Тази маневра ще спомогне за по-лесното извеждане на плавателните съдове от румънска акватория, поради това че те ще бъдат по-леки и съответно по-бързо ще преодолеят ниското ниво на река Дунав.

Предвижда се разтоварването на баржата, натоварена с метал, да приключи през утрешния ден. 

Очаква се и изпращането на кран от сръбска страна, който ще спомогне за разтоварването на другите две баржи, където се наблюдава тлеене на въглища. Къде ще случи тази операция, все още не може да бъде потвърдено със сигурност. Сръбският корабособственик е уведомил българските и румънските институции, че от Белград са потеглили две празни секции, които да се включат в операцията. Поради запалване на част от товара в единия шлеп, плаващ под сръбски флаг, първоначално той е бил закотвен на пристанището в Гюргево, след което обаче при опит да продължи е останал на транзитната стоянка, на която се намира и в момента цялата композиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари