Разтърсващата съдба на едно българско семейство

1
В момента нямат каквито и да било средства, дори и за храна
В момента нямат каквито и да било средства, дори и за храна

16-годишно момиче от Несебър се нуждае от нашата подкрепа, за да се грижи за семейството си.

Майка й и брат й са в тежко психическо здраве и се нуждаят от ежедневно внимание, а баща й ги е изоставил преди много години.

За разтърсващата на едно българско семейство съдба разказва местният сайт melnicata.com. Медията е била потърсена от Центъра за обществена подкрепа за деца и семейства в риск в Несебър с апел всеки, който има възможност, да помогне на 16-годишното момиче.

Социалните работници в Центъра са установили, че от една година момичето се грижи за майка си и брат си. Тя помагала и на дядо си, който е в напреднала възраст с 65 % инвалидност, диабет и с множество други заболявания.

Момичето (което ще наречем М.) е поело всички домакински задължения като готвене, пране, пазаруване, плащане на сметки и много други. Бащата е напуснал семейството малко след раждането на дъщеря си и оттогава е с неизвестно местонахождение.

През тези години, а и в момента, не оказва каквато и да било материална и морална подкрепа. М. посещава редовно училище, завърши успешно учебната 2016/2017 година с много добър успех. От повече от месец работи по 8 ч. и учи едновременно, поради което е прекратила посещаването на извънкласни занимания, в които е имала успех и дори се е изявявала на сцена.

Единственият доход на семейството е пенсията на дядото, с която едва успяват да покрият сметките за ток и да се закупят лекарства. Има периоди, в които остават и без електричество, поради забавени плащания. В момента нямат каквито и да било средства, дори и за храна.

През изминалата зима момичето споделя, че многократно е ходила гладна на училище по цял ден, но се е срамувала да сподели с приятели и познати. У дома и да има останала храна я отстъпва на майка си и брат си. В най-мразовитите месеци е спяла без отопление, за да пести и отново да има за другите.

На всеки въпрос с усмивка отговаря "Свиква се" или "Издържа се". Най-спешна в момента е нуждата от храна и дрехи за семейството. Необходими са дълготрайни хранителни продукти (консерви, буркани, полуфабрикати). Единствено М. в семейството е в състояние да готви, но тя е на работа и почти не й остава време.

Необходими са също така и вещи и материали от първа необходимост за едно домакинство като: почистващи препарати, прах за пране (купува рядко, само ако останат пари от пенсията), сапун, паста за зъби, шампоан, тоалетна хартия и всичко, което човек използва в ежедневието си.

Всеки, който има възможност, нека да дари хранителни продукти. Надяваме се с общи училия и преди всичко с Ваша помощ да помогнем на семейството, апелират от ЦОП.

Адресът на Център за обществена подкрепа - Несебър е:

гр.Несебър, ул.Струма 14 тел: 0554/4 22 95

Източник: melnicata.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари