Разследват най-богатия европеец за пране на пари с руснак

0
Шефът на Louis Vuitton е заподозрян във връзки с Николай Саркисов
Шефът на Louis Vuitton е заподозрян във връзки с Николай Саркисов Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Шефът на Louis Vuitton е заподозрян във връзки с Николай Саркисов

Парижката прокуратура е започнала предварително разследване срещу президента на групата компании LVMH Бернар Арно и руския бизнесмен Николай Саркисов, съобщиха редица медии, цитирани от NOVA.

Френският вестник Le Monde съобщи, че през декември 2022 г. Дирекцията за разузнаване и борба с тайните финансови схеми (Tracfin) е изпратила бележка до прокуратурата в Лион. Документът, който журналистите на изданието успяха да прегледат, изброява транзакции, „вероятно характеризиращи с деяния за пране на пари“.

Със случая се е заела Централната служба за борба с тежките финансови престъпления. Разследването засяга закупуването на над дузина луксозни имоти в швейцарския ски курорт Куршевел през 2018 г. и след това тяхната препродажба. Според разследващите Саркисов и Арно са участвали в сделките. Според източник на Le Monde бизнесмените са създали цяла мрежа от юридически лица, за да скрият произхода на парите.

В същото време друг събеседник на вестника, близък до Арно, уверява, че сделката е извършена в пълно съответствие с френските закони.

Руският милиардер, натрупал богатството си чрез застрахователната си компания RESO-Garantia, е известен във Франция с подписването на договор за 3 милиона евро с Никола Саркози през 2019 г. В резултат на това Националната финансова прокуратура на Франция започна разследване срещу бившия президент на републиката и го обвини в „търговия с влияние“ заради лобиране за интересите на RESO-Garantia.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари