Разследват компания на Илон Мъск заради експерименти с животни

1
Около 1500 животни са умрели по време на експериментите от 2018 година насам
Около 1500 животни са умрели по време на експериментите от 2018 година насам Снимка: Кадър You Tube

Около 1500 животни са умрели по време на експериментите от 2018 година насам

Американските федерални власти започнаха разследване на компанията „Нюралинк“, собственост на предприемача Илон Мъск, съобщава Ройтерс, предава БТА.

Според източници на агенцията причината за действията на компетентните органи са доклади за експерименти с животни.

Според агенцията разследването е предприето от Службата на генералния инспектор на Министерството на земеделието на САЩ. То е в отговор на оплаквания от служители на компанията за нарушения на американското законодателство, което регулира опитите с животни.

Службата се е запознала с няколко десетки документи на компанията и е разговаряла с 20 бивши и настоящи служители на „Нюралинк“. Според интервюираните тестовете са извършени набързо, причинявайки ненужни страдания и смърт на животни, включително поради желанието на Мъск да ускори разработването на новите медицински продукти.

Около 1500 животни са умрели по време на експериментите от 2018 г. насам, включително над 280 овце, прасета и маймуни. Освен тях на експерименти са били подложени мишки и плъхове. Предполага се, че компанията на Мъск не води стриктна отчетност на унищожените животни.

Стартъпът „Нюралинк“ е създаден от Мъск през юли 2016 г., за да обедини усилията на водещи експерти в разработването на невронни интерфейси. Целта е създаването на роботи, които позволяват имплантиране на почти неограничен брой електроди в мозъка в напълно автоматичен режим. В дългосрочен план такива невронни интерфейси ще позволят на човек да се противопостави на изкуствения интелект. Те също така ще помогнат на хората да се научат как директно да управляват компютър, използвайки силата на мисълта.

През февруари 2021 г. „Нюралинк“ проведе изследване на чипа върху маймуни. Според компанията контактът с чипа е през „айФон“. Експертите са изследвали и дешифрирали връзката на невронната активност с определени действия, което им е позволило да възпроизведат обратната връзка. Така маймуна била научена да движи курсора на екрана без помощта на джойстик.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари