РАЗСЛЕДВАНЕ НА АКФ: Имало е прилагане на СРС-та, арести са били координирани с Борисов

0
“Частично законно”: втора част от разследването на АКФ “Списък за бърз контрол"
“Частично законно”: втора част от разследването на АКФ “Списък за бърз контрол"

“Частично законно”: втора част от разследването на АКФ “Списък за бърз контрол"

Има ли Веселин Денков, собственик на знакови софийски ресторанти, участие в организирането на протестите от лятото на миналата година? Защо анонимни свидетели намесват в това и бижута от Дубай? По какви следи всъщност работи прокуратурата при задържането му в деня преди най-големия протест на 2 септември 2020 г.?

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува днес втория епизод от новото си разследване “СПИСЪК ЗА БЪРЗ КОНТРОЛ: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”.

Разказът от кухнята на специализираното правосъдие и ДАНС продължава с поредица от свидетелства и записани разговори, които хвърлят повече светлина за причините за задържането на Денков.

Бързото пускане на Веселин Денков в домашен арест през юни 2021, седмица след като АКФ изпраща журналистически въпроси до някои от главните герои на разследването, не влезе в официално прессъобщение на прокуратурата.

Задържането му през септември 2020 г. обаче е обилно отразено от медии с приятелско отношение към главния прокурор и правителството, при това с информация, която към онзи момент може да дойде само от разследващите. Във всички тези публикации за задържането му се говори в директна връзка с предполагаемо финансиране на протестите, а не като част от организирана престъпна група за лихварство, каквото е предявеното му обвинение. Като потенциален източник за финансирането на протестите при претърсване са иззети бижута на Денков и Ивайла Бакалова, с която той живее. Доказателствата за участието на Денков в организацията на протестите са обаче предимно показания на анонимни свидетели, които не са възприели лично нищо, а са „чували да се говори, че“. Освен това, така и не става ясно кое в крайна сметка би могло да бъде престъплението „финансиране на протест“. Сходни са доказателствата и за участието на Денков в организираната престъпна група за лихварство.

За задържането на Денков във връзка с организирането на протестите става ясно и от серия от записани разговори с Яне Янев, бившия съветник на премиера Борисов по борба с корупцията. Според Янев, има две разработки на ДАНС, по които са прилагани специални разузнавателни средства, а арестите са координирани лично с премиера Борисов.

В новия епизод на разследването се чуват разкази за дубайски връзки и интересни детайли около Борислава Йовчева, основен герой от сюжета с “къщата в Барселона”, чиято точна локация е неизвестна в момента. Според свидетелствата на Ивайла Бакалова, Йовчева се е появила в Дубай и е имала нужда от “помощ за установяване” в началото на миналата година.

Представеният епизод “Частично законно“ е втората част на разследването “СПИСЪК ЗА БЪРЗ КОНТРОЛ: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари