Разследване: Добива ли се незаконно злато в Кюстендилско?

0
Залежите на злато в района на Кюстендил са открити по време на проучвания през 80-те години на миналия век
Залежите на злато в района на Кюстендил са открити по време на проучвания през 80-те години на миналия век Снимка: bTV

Разследване на bTV - извършва ли се незаконен добив на злато в Кюстендилско и защо институциите са безсилни да спрат унищожаването на природата по поречието на река Струма?

Става въпрос за мястото, където река Драговищица се влива в река Струма, недалеч от Кюстендил. Било е изключително красиво място, но сега е грозна картина - с кратери, дупки и кал.

„Това е пресечната инсталация, тя пресява златото. Да изкарат на ден 40-50 грама злато. Говорим за ден“, каза кметът на село Раждавица Стоян Ръждавички.

Законният начин за добив на злато е чрез концесия. Такава тук обаче няма. Възниква въпросът кой тогава добива злато и законно ли е това.

Залежите на злато в района на Кюстендил са открити по време на проучвания през 80-те години на миналия век.

„Понеже едно време се правеха такива изследвания и са разбрали, че има нанос на злато и държавата го добиваше около 90-те години и са се сдобили с карти какво има и търсят земята, купуват я и така“, разказа още кметът на село Раждавица.

Днес държавата не експлоатира находищата, а жители на района сигнализират, че златото се добивало нерегламентирано със самоделни инсталации, разрушавайки природата по поречието на Струма.

Законно ли е всичко това?

Терените, на които се знае, че има злато, са частни земеделски земи. Златотърсачите ги купуват или наемат. Обаждаме се на зеления телефон на Регионалната инспекция за опазване на околната среда, за да попитаме.

От там заявиха, че са ходили многократно на проверки в региона. Писали са актове, които са падали в съда. Предоставяли са и документи от Министерството на финансите, че могат да обработват насипно злато.

Въпросният документ не дава право за добиване на злато. Добиването на злато ръчно, без съществена намеса в природата, е законно, но машинното може да стане само чрез концесия за добив на държавни природни богатства.

На зеления телефон питаме имат ли концесия за добив на злато тези хора и кои са те. От РИОСВ заявиха, че те не плащат концесия на държавата, а сагата се влачи години наред, без да има нещо, което може да се направи. Става въпрос за частни имоти и когато се отиде на проверка няма никой.

50 грама злато струва най-малко 2500 лева на ден от една инсталация върху стар камион. Останалата част от инвестицията е багер и помпа за вода, за да се промива пясъкът.

Това е само една подобна инсталация по поречието на Струма в Кюстендилско. До село Раждавица в труднодостъпна местност откриваме още една. Според местните тя работи само нощем. По всичко личи, че е самоделна, а камионът върху, който е поставена, е без номера.

Продължаваме към село Шишковци и откриваме още по-мащабна дейност. Предупредени сме от хората там, че се намираме на частен терен и домакините гонят екипа ни. Но дори върху частен терен природните богатства са на всички.

От години сигналите на гражданите до институциите за тази дейност не водят до нищо. Според груба оценка стар багер - самоделна инсталация за пресяване, и помпа са инвестиция на стойност около 20 000 лева.

Еколог обясни, че тази дейност създава риск за реката и за водните екосистеми. Тя дори може да пресъхне и да доведе до сериозни екологични последствия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари