Разширяват гробищния парк "Бакърена фабрика" в София

0
Васил Терзиев иска промяна в наредбата за гробищните паркове, за да бъдат по-ясно разпределени отговорностите за поддръжката на гробищната инфраструктура
Васил Терзиев иска промяна в наредбата за гробищните паркове, за да бъдат по-ясно разпределени отговорностите за поддръжката на гробищната инфраструктура

Васил Терзиев иска промяна в наредбата за гробищните паркове, за да бъдат по-ясно разпределени отговорностите за поддръжката на гробищната инфраструктура

"Подписах договор за безвъзмездно прехвърляне на държавен имот към Столичната община. Имотът се намира в район „Връбница“. Тези близо 52 дка ще ни позволят да разширим гробищния парк „Бакърена фабрика“. Това написа в профила си във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

Той обясни, че на новата територия от Общината ще искат да се направи облагородяване с водоснабдяване и алеи, като това няма да стане бързо, защото изготвена преди година геоложка експертиза показва, че нивото на водите в терена са високи. Ще ангажираме експерти, които да предложат възможни решения, допълни Терзиев и обърна внимание, че приемането на този имот е решено от Столичния общински съвет (СОС) още през 2016 година, но оттогава до днес никой не е направил нищо това да се случи.

Столичният кмет поясни, че последното разширение на Централните гробища ще бъде запълнено до 2025 година, като ще е необходима много работа за осигуряване на терени за изграждане на допълнителни паркове. Васил Терзиев пише, че спешно ще се предприемат действия за подобряване на контрола върху изпълнителите на дейностите за поддръжка на зелените пространства в гробищните паркове. На среща с фирма „Егида-Софиякметът ще изиска по-организирана и ефективна охрана на гробищата, за да спре разрушаването на паметниците и измамите.

Терзиев обяви, че ще внесе доклад с предложения към СОС за промяна на наредбата за гробищните паркове, за да бъдат по-ясно разпределени отговорностите за поддръжката на гробищната инфраструктура.

За много от тези мерки обаче ни трябва работещ общински съвет. Надявам се след празниците СОС да заработи активно по тази и другите важни теми за софиянци“, пише в заключение той.

Припомняме ви, че миналата година групата на „Патриоти за София" в Столичния общински съвет поиска комисия за ревизия на дейността в гробищните паркове. В доклада си общинският съветник Карлос Контрера написа, че периодично в общината и общинския съвет постъпват сигнали и оплаквания от граждани за нередности и нарушения както от служители на Общинско предприятие (ОП) „Гробищни паркове“, така и от ръководството на предприятието. На изпращани сигнали за нередности директорът на общинското предприятие често отговаря формално, без представяне на ясни данни и отговори, включително за причините, довели до едно или друго обстоятелство, се посочва още в доклада. От Столична община отговориха, че през 2021 г. в общинско предприятие „Гробищни паркове" са били извършени проверки, възложени от Столичната община и други институции. Повод за проверките е бил сигнал на Карлос Контрера за нередности в общинското предприятие. От Общината посочиха, че проверките не са констатирали да има нарушения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Дядо Пенчо Пенчо
    Да разширяват и русенските, че като гледам мойто семе какви ги върши. то ще трябва бая място. Кажете му, че в Ада е много горещо и има много коври.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари