Разработват радар, който ще засича комар от километър и половина

1
Устройството използва най-новата военна технология
Устройството използва най-новата военна технология

Китайски учени твърдят, че работят върху радар, който е толкова чувствителен, че може да засече дори летящите комари на повече от километър разстояние.

Устройството използва най-новата военна технология, за да може да измери бързината, с която насекомите размахват крилата си“, разказва за изобретението един от изследователите, участващи в правителствения проект, предава БГНЕС.

Смята се, че свръх модерната технология може да се използва за проследяването на мигриращите комари и да предупреждава хората, изложени на риск от болести като малария и зика.

"Идентифицирането и проследяването на индивидуални цели с големината на комар, вече не е научна фантастика", изтъкна ръководителят на проект, Тенг Лонг, пред вестник „Саут Чайна морнинг поуст“.

"Ние всъщност сме съвсем близо до внедряването на тази технология извън лабораторията и използването й за спасяването на човешки животи", допълни той.

Самият Лонг от близо 2 години се занимава с амбициозната задача. Още през 2016 година той предлага да бъде създаден "нов метод за определяне на 3D траектория на отделните насекоми".

Миналата година пък публикува научния си труд "Микро-доплеровото измерване на честотата на крилата на насекомите чрез употребата на кохерентен радар с микровълнов сигнал", в който предлага радарът да се използва и за идентификация на видовете.

Според данните правителството на Китай е предоставило повече от 82 млн. юана на Лонг е екипът му да разработят радара и да го подготвят за полеви тестове.

Новината за иновацията идва близо половин година, след като стана ясно, че Китай е успял да разработи и друг мощен радар, способен да засече невидимите „стелт“ самолети.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари