Размисъл за духовните измерения на постите

0

На 14.03.2017г. в РБ „Любен Каравелов“ ще се проведе беседа, посветена на книгата на Александър Шмеман „Великият пост“.

Събитието се провежда по проект „Един другиму и на Христа целия си живот да отдадем“, финансиран от фондация „Комунитас“.

Модератори ще бъдат отец Стефан Стефанов и отец Георги Георгиев от Русенска епархия.

Книгата на презвитер Александър Шмеман е важно въведение в православното учение и практиката на поста. Богословски размисъл за духовните измерения на поста и значението на аскетичния подвиг за вътрешната промяна на личността в Църквата.

Протопрезвитер Александър Шмеман – православен църковен деятел, богослов, проповедник – е роден в Ревел през 1921 г. Средното си образование получава в Париж. През 1945 г. завършва парижкия Богословски институт и остава да преподава в катедрата по църковна история.

През 1946 г. приема свещеничеството, а през 1951 г. се преселва в Ню Йорк заедно със съпругата си и трите си деца, приемайки поканата на Православната семинария „Св. Владимир”.

През 1959 г. защитава в Париж докторска дисертация по литургически богословие. От 1962 г. заема поста декан на Православната семинария в Ню Йорк. Почетен доктор на много университети, неуморим проповедник.

Умира на 13 декември 1983 г. в деня на преп. Герман Аляски, покръстител на Северна Америка в Светото Православие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари