Размерът на зениците ни показва колко сме интелигентни

2
Дейността на зениците е пряко свързана с част на мозъка, наречена locus coeruleus
Дейността на зениците е пряко свързана с част на мозъка, наречена locus coeruleus Снимка: iStock

Знаем, че от очите на човек можем да научим много неща - дали е уморен или превъзбуден, дали скучае или пък показва интерес към нещо и дори дали лъже.

Оказва се, че зениците ни могат да показват и много повече от това според статия в Scientific American, цитирана от Lifestyle.bg.

Според проучване на Технологичния университет на щата Джорджия размерът на зениците в спокойно състояние е пряко свързан с интелигентността и когнитивните ни способности. За първи път до подобно заключение стига психологът Даниел Канеман през 60-те години на миналия век. Той използва разширението им като белег за това колко усилия полага човек за определени дейности.

Новото изследване е проведено сред 500 човека на възраст между 18 и 35 години. След като е измерен размерът на зениците им в спокойно състояние, те се подлагат на серия от когнитивни тестове, които да измерят флуидната им (вродена) интелигентност и способностите на работната памет на мозъка.

Резултатите показват, че хората с по-големи зеници демонстрират по-висока интелигентност, контрол на вниманието и работна памет. Учените от Джорджия уточняват, че дейността на зениците е пряко свързана с част на мозъка, наречена locus coeruleus. Той регулира секрецията на норадреналин - невротрансмитер и хормон, който регулира процеси като възприятие, памет, внимание.

Неправилното функциониране на locus coeruleus пък е свързано със заболявания като Синдром на дефицит на вниманието и Алцхаймер. От Scientific American поясняват, че резултатите от проучването тепърва ще бъдат изследвани в по-голяма дълбочина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук