Размерът на зеницата определя интелекта ни

0
Изходният размер на зеницата се измерва, когато човек седи спокойно, без да прави нищо особено
Изходният размер на зеницата се измерва, когато човек седи спокойно, без да прави нищо особено

По очите може да се разбере колко е интелигентен един човек.

Това установиха учени в ново изследване, публикувано в научното списание Cognitive Psychology, предава zdrave.to. 

Както е известно, зеницата се разширява в отговор на промените в светлината. Психолозите са открили, че тя реагира и на мозъчната активност: колкото по-бързо работи мозъкът, толкова повече се разширяват зениците.

Хората с по-големи зеници имат по-висока интелигентност, а разликата се вижда с невъоръжено око. По-големите зеници са свързани както с по-висока флуидна интелигентност*, така и по-голям капацитет на работната памет, твърдят експерите.

Още през 60-те години на XX век психолозите установяват, че размерът на зеницата отразява повече от количеството светлина, постъпваща в очите, твърдят авторите на проучването.

Той разкрива много за вътрешните умствени процеси. Например, при задача за запаметяване, размерът на зениците точно проследява промените в натоварването на паметта. Те се разширяват с всеки нов елемент, съхраняван в паметта, и се свиват след припомнянето на всеки елемент впоследствие.

В изследването си учените са измерили базовия размер на зеницата на 40 души. Като коефициент на интелигентност половината са били в горната четвъртина от общото разпределение, а другата половина - в долната четвъртина. Изходният размер на зеницата се измерва, когато човек седи спокойно, без да прави нищо особено.

“Показахме, че съществуват големи разлки в размера на зениците, дори видими с невъоръжено око, между хората с високи и ниски когнитивна способности, ангажирани с познавателна задача, и тези разлики не могат да бъдат обяснени с разликите в умственото усилие”, твърдят учените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари