Разликата в заплатите вече е 6 пъти

2
60% от българите нямат никакви спестявания
60% от българите нямат никакви спестявания Снимка: Dunavmost

60 на сто нямат спестявания, а над 2500 лв. на месец трябват за четиричленно семейство

Разликата между най-ниската и най-високата заплата в България вече е около 6 пъти. Драстично намаление на средната заплата има в пряко засегнатите от пандемията икономически сектори, докато в държавното управление, образованието, здравеопазването има ръст.

Мнозина вече посягат към спестяванията си, за да преживяват, но 60% от хората нямат никакви заделени средства. Над милион и половина българи преживяват с по-малко от 369 лв. месечно, а 65% - с по-малко от 635 лева.

За издръжка на домакинство от двама възрастни с 2 деца са необходими поне 2542 лв. на месец, но нетният доход на двамата родители плюс детските надбавки покриват едва 41% от разходите за живот, сочат данните на КНСБ.

Във въздушния транспорт средната заплата е намаляла с 28%, а наетите - с 19%. Най-драстични са тези рестрикции при туроператорите - спадът на средната заплата е 29,4%, а на наетите - над 40%. Ръст на средната заплата има в държавното управление, образованието, здравеопазването, юридическите и счетоводните дейности. За пореден път президентът на КНСБ Пламен Димитров напомни, че синдикатът настоява минималната заплата да стане поне 50% от средната, но за целта е необходим 15% номинален ръст на минималната.

По средна заплата България се нарежда на предпоследно място в Европа, след нас е само Албания. По-рано ДУМА писа, страната ни е на дъното и по минимална заплата.

Все повече хора посягат към спестяванията си, за да преживяват, но 60% нямат никакви спестявания, са установили от синдиката. 65% от българите живеят с по-малко от 635 лв. месечно. Всяко шесто от 10 домакинства не може да покрие разходите си за издръжка. За осигуряване на средствата за издръжка на живота за 4-членно домакинство в края на 2020 г. са били необходими месечно поне 2542 лв., което означава, че и двамата родители трябва да взимат нето по 1271 лв. Нетният доход на двама родители плюс надбавките за двете деца общо покриват 41% от разходите за живот.

Голяма е разликата и в заплатите, които хората от различните области получават. В 9 от 28 области средната заплата е под 75% от тази за страната. Най-ниска е в Благоевградска област - 922 лв., докато в София е 1855 лв.

За година животът на едно домакинство е поскъпнал с около 25 лв. Храните са поскъпнали с 3%, увеличението на хляба и млеката е с по 5%, а на слънчогледовото олио - с 20%, на тока - с 2,8%. Образованието и услугите, свързани със свободното време, са поскъпнали с 4,5%, а хигиенните изделия - с 4,8%. Топлоенергията обаче е поевтиняла с 12%, колкото и да не личи от фактурите, които хората получават.

Линията на бедност е 369 лв. и в момента 22% от домакинствата - над 1,6 млн. души, живеят с пари под тази сума. През юни те са били 28,5%. Повишението на доходите им идва от увеличените пенсии и обезщетенията за безработица, но не и от увеличение на заплати, обясни Димитров. Месечно с между 369 и 635 лв. живеят 43% от българите, а с над 635 лв. - 35%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари