Разкриха самоличността на терористите от летището в Брюксел

0
Камикадзетата от атаките в Брюксел - братя, свързани с Абдеслам
Камикадзетата от атаките в Брюксел - братя, свързани с Абдеслам Видео: Нова телевизия

Извършителите на атентатите на летището в Брюксел са белгийските граждани братя Ел Бакрауи, съобщава телевизия RTBF, цитирайки полицейски източник, информира Нова телевизия.

Те успели да избягат при една от антитерористичните операции, провели се в града през изминалите седмици, която доведе до залавянето на единствения оцелял участник в атентатите в Париж Салах Абдеслам.

Братята живеели в белгийската столица и били известни на полицията, но за престъпления от общ характер, а не за тероризъм.

Единият от двамата - Халид, е наел под фалшива самоличност апартамент в квартал "Форе", където преди седмица имаше мащабна полицейска операция. Именно тя насочи службите за сигурност по следите на Абдеслам, който беше арестуван няколко дни по-късно.

Другият брат - Ибрахим Бакрауи, е бил осъждан за стрелба срещу полицаи с автомат "Калашников" по време на обир през 2010 г.

По последна информация единият от тях се е взривил на летището, а другият - в метрото.

Третият предполагаем атентатор от летището в Брюксел е Наджим Лашрауи, съобщават белгийските медии. Той не е задействал експлозив по неизвестни причини и е избягал. Мъжът е оставил куфара, който се е взривил, след като хората са били евакуирани от летището.

Истинската му самоличност беше разкрита в понеделник, тъй като до този момент се е подвизавал под името Суфиал Кайал. Предполага се, че той, заедно с убития по време на операцията в брюкселския квартал "Форе" (на 15 март) Мохамед Белкаид, е координирал атентатите в Париж. Следи от негова ДНК са открити по експлозиви от атаките през ноември, както и в два апартамента в Брюксел и Овле, послужили за скривалище на Салах Абдеслам.

Именно Наджим Лашрауи се е намирал в автомобила с Абдеслам и Мохамед Белкаид, спрян за проверка на австро-унгарската граница, на 9 септември 2015 г.

По обяд във вторник световните агенции, цитирайки белгийски медии, съобщиха, че Лашрауи е арестуван, но след час опровергаха тази информация.

За да стигнат до летището, атентаторите са поръчали микробус, но на адреса им е дошъл миниван – такси. Предполага се, че заради това те не са успели да натоварят всичкия си багаж с бомби.

Белгийците искат да продължат напред, с гордо вдигната глава, заедно, заяви в ефира на Нова Николай Желязков, кореспондент на БТА. "Не се виждат настроения, които да посочват с пръст мюсюлманите в тяхната цялост. Няма изостряне на отношенията в обществото и към политиците", добави той. 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Внимавайте Русенци
    Парка започва да изгубва своята идентичност,лека полека.Русенци,не оставяйте това така......запазете си парка и търсете...
  • Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е...
  • Геро
    Русе се е препълнил с прости и мърляви хора! Съдя по коментарите,защитаващи боклукчийския камион пред храма и по гласуването...
  • Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на...
  • До До 6
    Виждам прави и опънати тротоари в централен южен район и широк център, където живея. Много по-добре е от София, където...