Разкриха мистерията на феномена "сини очи"

0
Този ген е помогнал за развитието на част от човечеството, тъй като прави носителите му по-плодовити
Този ген е помогнал за развитието на част от човечеството, тъй като прави носителите му по-плодовити

Изследователи от Копенхагенския университет са открили произхода на мутацията, която предизвиква мистериозния феномен на сините очи.

Оказва се, че всички синеоки хора са генетично свързани с човек, живял в Черноморския регион преди 6000 – 10 000 години, пише Ureport.

Проучването им е публикувано в списанието Journal of Human Genetics. Мутацията в гена OCA2 се е появила преди около 8000 години. Тя със сигурност може да бъде проследена до прародител от Черно море.

Доктор Ханс Ейберг твърди, че преди това всички хора са били с кафяви очи. По думите му генетична мутация на човешките хромозоми е създала начин, по който организма ни буквално „изключва“ способността ни да създаваме кафяви очи.

Учените са изследвали синеоки хора от Йордания, Дания и Турция и проследяват генетичната им разлика по майчина линия.

Оказва се, че кафявият меланинов пигмент продължава да е доминиращ. Въпреки това, след последната ледникова епоха, европейците са развили рядка мутация, която ги различава генетично от останалите хора.

Близо 95% от всички европейци в скандинавските държави имат сини очи. Освен това те варират по-сериозно като цвят на косата и кожата.

Европейците имат много по-голямо разнообразие в пигментацията на кожата и косата от всеки друг континент на света. Тези мутации са сравнително скорошни, тъй като Европа е колонизирана само преди няколко хиляди години.

„Въпросът е дали сме тръгнали от период преди 10 000 години, когато на Земята не е имало нито един синеок човек, до такъв, в който между 20% и 40% от европейците са със сини очи“, казва професор Джон Хоукс от университета Уисконсин.

Този ген е помогнал за развитието на част от човечеството, тъй като прави носителите му по-плодовити, обяснява ученият.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари