Разкриха мащабна схема за фалшиви болнични

0
Издадени са 5 805 фалшиви болнични листа, ощетили НОИ с над 1 милион лева
Издадени са 5 805 фалшиви болнични листа, ощетили НОИ с над 1 милион лева

Издадени са 5 805 фалшиви болнични листа, ощетили НОИ с над 1 милион лева

Служителите от отдел „Икономическа полиция“ в ГДНП започнали проверката по сигнал за злоупотреба със средства след издадени неистински болнични листове, подаден от Националния осигурителен институт. В хода на разследването е констатирано, че в състава на обща лекарска комисия на медицински център в София, с клон в Перник, е вписано името на държавен служител от НОИ, който никога не е бил част от подобна структура, като по този начин е извършена и злоупотреба с неговите лични данни. Установено е, че за периода от 16 февруари 2015 г. до 4 ноември 2023 г. комисията е издала общо 5 805 болнични листа за временна неработоспособност.

Само за 2023 г. изплатената сума от общественото осигуряване за издадените болнични листове от медицинския център е била за 1 404 611 лв. В хода на предприети процесуални действия в кабинетите на медицинския център, проведени на 8 декември т.г. от служители на „Икономическа полиция“ , с участието на контролните органи на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, са събрани данни за извършено престъпление по НК – издадени неистински и с невярно съдържание документи и болнични листове за временна неработоспособност. Предстои установяването на други факти и обстоятелства свързани с проверката, както и събраните материали да бъдат докладвани на прокуратурата. Работата по случая продължава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари