Разказ на оцелял по чудо след катастрофата с хеликоптер в Камчатка

0
Водата беше студена, видимостта беше около 20 метра, имаше гъста мъгла. Изплуваха и други хора и крещяха за помощ, спомня си Виктор
Водата беше студена, видимостта беше около 20 метра, имаше гъста мъгла. Изплуваха и други хора и крещяха за помощ, спомня си Виктор Видео: БНТ

Осем души бяха спасени по чудо, след като хеликоптер се разби в езеро на полуостров Камчатка.

Машината с трима души екипаж е извършвала полет с туристи. Няма вероятност да бъдат открити живи останалите 8 пътници. Сред тях са дете и командирът на полета.

Хеликоптерът Ми-8 пада в ледените води на Курилското езеро при много лоша видимост. Един от пътниците - Виктор Стрелкин - разказва, че е бил заспал по време на полета и усетил, че нещо се случва едва когато водата го блъснала в лицето, предава БНТ.

"Успях да разкопчая колана си и да стигна до място, където имаше въздух, и успях да си поема дъх. След това водата рязко нахлу и изпълни хеликоптера", казва той.

Виктор Стрелкин е имал късмет. Седял е на първия ред, а вратата на пилотската кабина е висяла отворена след удара.

"Прозорецът на пилотската кабина беше счупен. Започнах да плувам към повърхността. Предполагам, вероятно, дълбочината е била 8-9 метра", допълва той.

Но дори когато успява да изплува на повърхността, осъзнава, че спасението му все още е далеч.

"Водата беше студена, видимостта беше около 20 метра, имаше гъста мъгла. Изплуваха и други хора и крещяха за помощ", спомня си Виктор.

Температурата на водата е била около 5-6 градуса. Оцелелите остават в нея около 5 минути. За толкова време до тях достигат две спасителни лодки. Виктор е изваден пръв. Според него ако спасителите се бяха забавили, те е нямало да издържат. Вторият пилот и механикът също са сред спасените. Механикът е бил тежко ранен - със счупен крак и ръка, цяло чудо е, че е успял да изплува.

"Благодарение на бързата реакция бяха спасени осем души. Двама от пострадалите са в тежко състояние. Но според лекарите няма опасност за живота им", каза губернаторът на Камчатка Владимир Солодонов.

Хеликоптерът е на дъното на езерото на дълбочина около 135 метра и на 800 метра от брега. Водолазите на място не разполагат с необходимата техника, но военното министерство в Москва е изпратило хеликоптер с безпилотни подводни апарати за проучване на останките от разбитата машина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари