Разходка из новото летище в Истанбул

2
Летище „Истанбул“ може да поеме 90 милиона пътници годишно
Летище „Истанбул“ може да поеме 90 милиона пътници годишно

В края на юли вероятно вече сте планирали или мечтаете за лятната почивка. Ако предпочитаното за вас средство за придвижване е самолетът, със сигурност знаете каква голяма роля играе летището.

Мястото, което ни посреща и изпраща от нова дестинация може да ни зареди с положителни емоции, да ни дари с нови придобивки или обратното – да превърне пътуването в кошмар, пише Economic.

В следващите редове ще ви запознаем с пространство, което набира светкавична популярност – новото летище на Истанбул.

Какво ново?

Третото летище на Истанбул беше открито през октомври 2018-та година и оттогава разширява популярността си значително. От началото на годината поема всички полети на Турските авиолинии (Turkish Airlines), като от доскорошното основно летище „Ататюрк“ вече излизат само товарни и правителствени самолети. Последното беше неспособно да поеме увеличаващия се пътникопоток, което и наложи откриването на ново летище.

ЛетищеИстанбул“ е завършено само в първия си етап като за момента терминалът има капацитет да поема 90 милиона пътници годишно. Намира се в европейската част на Истанбул, на около 35 километра от центъра, които ще се преминават за 30 минути, когато метростанцията бъде открита през 2020-та година. 

Модерният му дизайн е вдъхновен от богатото културно наследство на града, като заимства популярни мотиви от ислямското изкуство и архитектура.

Какви удобства да очаквате?

Полетът от София трае под 50 минути, които в приятната обстановка на турския превозвач, преминават неусетно. Безспорно едно от най-полезните неща, които откриваме при влизане в страна извън Европейския съюз обаче, е безплатният безжичен интернет. За да получите такъв за четвърт час, следва да включите настройката на телефона си, да изберете мрежата и да въведете номера, на който ще получите код за активация. По-добрият вариант е да изтеглите приложението на летището (за предпочитане предварително), което освен едночасов интернет достъп, ви дава информация за полета в реално време – като обявяване и промяна на гейт, време за стигане до изхода за излитане, местоположение на багажа и други.

Размерите на летището са внушителни: със своите 1.4 милиона квадратни метра то побира 41 търговски помещения, сред които аптеки, банкови клонове, мобилни оператори и дори фризьор; 96 бранд магазина, 30 бар-ресторанта, както и хотел с 451 стаи. Едва ли има нужда да се споменава наличието на огромна безмитна зона (колкото девет футболни игрища), от която може да се закупят висококачествена козметика и парфюми. 

Всъщност, ако имате по-дълъг престой на терминала, вие сте щастливци, защото това е чудесно оправдание да се разходите из бутиците със световноизвестни дизайнерски облекла и аксесоари, да опознаете местни марки или да посетите пазара с традиционни специалитети, откъдето да занесете по нещо за близките си. За онези, които искат да разпуснат, не са за изпускане спортният „пъб“, занаятчийските павилиони, в които пред очите ви се приготвят местни специалитети като кадаиф, баклава, кебап и други.

Почивка, която надхвърля очакванията

За бизнес пътниците и за всеки, който залага на удобството при пътуването, едва ли има по-добро място от бизнес салона на Турския превозвач. Там се предлага всичко необходимо за пътуващите – самостоятелно, семейно или с група. Приятна изненада е обширната шведска маса с прясна кухня, шефове, които приготвят храната на място, разнообразието от традиционни десерти и напитки. На разположение са художествена галерия, телевизори, преса, зона за почивка, снабдена с легло, бюро и интернет. В детския кът, освен състезание с коли играчки, може да се забавлявате и с мини голф. Всичко това е достъпно свободно за притежателите на международен билет бизнес класа в Турските авиолинии.

Но защо да ходим в Истанбул?

Нарастването със 17.7% на пътниците до турския град през миналата година е само едно от свидетелствата за популярността на дестинацията. Знаменитото гостоприемство на югоизточните ни съседи, културното богатство и дори шопинг туризмът са малка част от привлекателните черти на града. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари