Пилотите на „Ryanair“ заплашват със стачка

0
Исканията са свързани със заплащането и условията им на труд
Исканията са свързани със заплащането и условията им на труд

Исканията са свързани със заплащането и условията им на труд

Пилотите на „Ryanair“, базирани в Белгия, заплашват да предприемат стачни действия на 15 и 16 юли. Те настояват заплатите им да бъдат върнати на нивата отпреди пандемията, след като се отказаха от 20% от възнаграждението си в началото на кризата с коронавируса. Заявиха също, че е неприемливо плановете на „Ryanair“ да промени работното им време и да им дава по-малко време за почивка. Ако „Ryanair“ не започне преговори до 7 юли, след две седмици пилотите ще излязат на протест за цял уикенд, съобщи информационният сайт VRT, предава БГНЕС.

По-рано тази година кабинният екипаж на „Ryanair“ стачкува заради лошите условия на труд. Сега и пилотите заплашват да започнат протестни действия. "От шест месеца се опитваме да водим диалог с „Ryanair“, но без резултат, така че сега трябва да дръпнем аварийната спирачка", казва Ханс Елсен от християнския профсъюз ACV Puls.

От пет до шест дни в режим на готовност

Трудовият им договор гласи, че пилотите трябва да бъдат на разположение за излитане по всяко време на деня в пет последователни дни. Сега компанията иска да промени трудовото споразумение и да постави пилотите в готовност за шести пореден ден, като по този начин губят един ден почивка.

"В белгийското законодателство ясно е посочено, че „Ryanair“ не може да променя това едностранно. Те вече са получили няколко уведомления по този въпрос, но просто ги игнорират", продължава Елсен. "На теория „Ryanair“ спазва белгийските правила, но на практика прилага това, което иска, без да се съобразява с условията на труд."

Компанията печели, но заплатите остават на пандемични нива

Друг проблем, с който се борят пилотите на „Ryanair“, е, че заплатите им не са се променили от пандемията насам. През 2020 г. те се съгласиха на 20-процентно намаление на заплатите, за да помогнат на компанията по време на кризата с коронавируса. "Сега „Ryanair“ отново реализира печалба от 1,8 млрд. евро, „Шарлероа“ е втората най-печеливша база, но компанията не иска да сподели печалбата си със своите пилоти."

Ще има ли стачка?

Пилотите вече обявиха намерението си да стачкуват на 15 и 16 юли, но все още има вероятност стачката да бъде предотвратена. "Само ако до петък следобед „Ryanair“ откаже да седне на масата за преговори, ще предприемем ефективни стачни действия", подчерта Елсен.

"Знаем, че това може да причини много затруднения на пътниците, но вече шест месеца се опитваме да водим диалог - без резултат. „Ryanair“ е компания, която се вслушва само когато ѝ е икономически изгодно. Надяваме се, че с тези действия ще ги принудим да седнат и да изслушат нашите пилоти".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари