Разград е пред бедствено положение

26
Причината е неприятни миризми в града
Причината е неприятни миризми в града Снимка: БТА

Причината е неприятни миризми в града

В община Разград ще обсъждат обявяването на бедствено положение заради неприятните миризми в града. Във връзка с темата ще бъде свикано съвместно заседание на постоянните комисии по околна среда и законност, съобщи на пресконференция председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, предаде БТА.

Той припомни, че на заседанието на Общинския съвет на 29 август по извънреден способ беше внесена докладна записка с проект за решение Общинският съвет да предложи на кмета в срок до десет календарни дни и на основание чл. 48 и следващите от Закона за защита от бедствия да обяви извънредно бедствено положение на територията на общината във връзка с потенциалните замърсявания на въздуха и водата и опасността за увреждане на здравето на хората и последиците за околната среда, свързани със замърсяванията на водата, въздуха и почвата с химически и биологически вещества. Предложено беше да се сформира оперативен щаб за справяне с проблема и да се информира ежеседмично обществеността на Разград за работата на щаба.

Заради необходимост от допълнителна информация по въпроса, съветниците взеха решение докладната да бъде отложена и да бъде обсъдена в постоянните комисии. В изпълнение на това решение на Общинския съвет председателят Стоян Ненчев свиква на 8 септември от 15:00 ч. съвместно разширено заседание в заседателната зала на местния парламент. Покана за участие в заседанието на ресорните комисии е отправена до редица държавни органи, имащи отношение, свързани с режима на бедствията по Закона за защита от бедствия.

Очакваме всички те да представят своето становище налице ли са фактически и правни основания за обявяване на бедствено положение в Разград и в общината“, посочи Стоян Ненчев. По думите му целта е общинските съветници да получат възможно най-пълна информация и компетентни заключения приложими ли са в случая разпоредбите на Закона за защита от бедствия или трябва да се прилагат други законови механизми за решаването на сериозния и важен проблем със замърсения въздух в Разград.

След като двете постоянни комисии излязат със свое становище, Ненчев ще внесе отново въпроса за разглеждане на следващото заседание на Общинския съвет на 18 септември. Тогава съветниците ще разгледат и проекта за бюджет на Община Разград за 2023 г.

Ненчев коментира, че работата по проблема с премахването на неприятните миризми и защита на чистота на въздуха в града е дейност, която ще бъде на вниманието и през следващите месеци. Той изрази същото мнение като зам.-кмета Добрин Добрев, че за разрешаването на проблема решение трябва да търсят заедно общинското ръководство, Общинският съвет и всички компетентни институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Али Баба
    От животни във ферми,наи вероятно да има въздуха лоша миризма.При дадена посока на вятъра към Разград,иде и от животните миризмата.Дори и на 10километра от града,може миризмата да се усещат.Също така,ако се използва животинска тор,то също въздуха става непоносим.Ето това ще е истината за лошата миризма във Разград и района.
  • 3
    3
    Евронасекомо
    Да не са направили някоя ферма за евроатлантическа манджа, сиреч ферма за хлебарки, скакалци, торни бръмбари и щурци? И сега да се чудим ама откъде ли са гадните миризми? Я проверете да не пекат всяка вечер Черав Чеверме?
  • 26
    2
    Домуза вън
    Кажете от къде е всичко това и кой е виновен. Що си мълчите от Домуза ли ви е страх.
  • -21
    1
    русенец
    Какво ни интересува нас, русенци, този циганско-катунарски град в Делиормана? Да мрат резаците, все тая!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари