Разбиха престъпна схема за "паралелен износ на лекарства"

0
Медикаментите са изнасяни с фалшиви документи от болнични заведения, преопаковани и продавани в Западна Европа
Медикаментите са изнасяни с фалшиви документи от болнични заведения, преопаковани и продавани в Западна Европа

Лекарства за милиони левове са иззети при акция на МВР срещу данъчните престъпления и прането на пари.

Сред тях има животоспасяващи и животоподдържащи лекарства, както и медикаменти за онкоболни и за деца, обясни на извънредна пресконференция ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев.

Акцията е проведена на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив.  „Производството, което наблюдаваме, е образувано през септември 2-17 година. Данните и сигналът са получени 6 месеца преди това. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса, проведени десетки разпити на свидетели.  Бяха иззети лекарства на стойност милиони левове. Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се тя да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица“, коментира Гешев.

Медикаментите са изнасяни с фалшиви документи от болнични заведения, преопаковани и продавани в Западна Европа.

"Предстои Изпълнителната агенция по лекарства да състави актове за може би над 500 000 лева", уточни той. "В резултат на осъществената престъпна дейност, се усеща недостиг на българския пазар на тези лекарства. Част от лекарствата са предмет на "паралелен износ" в страни от ЕС, част от тях са предмет на нелегален внос и след това на - паралелен износ към страни от ЕС", каза още Гешев. 

„Става дума за организирана престъпна група, която извършва икономически престъпления, свързани с така наречения „паралелен износ на лекарства, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

„Вчера в ГДБОП бяха доведени над 20 лица. Смятаме, че организираната престъпна група по тази схема се състои от 7 лица и вероятно доказателствата, които сме предоставили, ще бъдат достатъчни на прокуратурата. Тези 7 лица бяха задържани за 24 часа”, съобщи директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. В той обясни, че в рамките на операцията са използвани „доста СРС-та”. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари