Равносметка: България е сред 4-те страни, справили се катастрофално с епидемията

2

Есенно-зимният сезон е „сезонът на грипа“ – когато оценяваме една грипна вълна показателни са данните именно за есенно-зимния сезон, а не за пролетно-летния

Пише Николай Близнаков за E-vestnik

31 март отмина, а с него и есенно-зимното шестмесечие, и могат да се сравнят данните за ковид-епидемията по страни – кой как успя да се справи в решителните месеци за подобни епидемии.

Показателни са данните за регистрираните заразени с вируса, но още по-показтелни са данните за починалите (официално) от Ковид 19. За съжаление, България отново е на челно място и в тази най-черна статистика – сред първите 3 страни по починали на 1 милион жители и сред първите пет страни по ръст на починалите през есенно-зимния сезон.

Ръстът на починалите не е трудно да се изчисли – конкретно за България, ако към 30.09. сме имали общо 813 смъртни случая, то към 31.03 вече имаме 13 197 – или 16,2 пъти повече.
(За съжаление, както бе потвърдено и от други изследователи, реалният брой е още по-голям, тъй като за периода имаме необяснима обща свръхсмъртност. Тя се обяснява чрез хиляди нерегистрирани случаи на болни от ковид и още немалко косвени жертви на епидемията.

По брой починали на 1 милион жители за есенно-зимния сезон, България, уви, е в челната тройка сред най-пострадалите в световен мащаб страни.

Ето и данните по добре известния сайт за световна статистика за Ковид 19 в сайта „Уърлдометер“ (бел. ред. – те се попълват всеки ден от официалните данни на здравните служби на съответните страни по света, за България от т. нар. НОЩ):

Виждаме, най-напред в сравнение със средните данни за света, че ако средно за другите страни броят на починалите до края на март спрямо септември 2020 г. е по-голям 2,7 пъти, то у нас той се е увеличил цели 16 пъти (!). Само за есенно-зимния сезон смъртността на 1 милион жители в България е 1795 човека, при 229 средно за света. Тоест, и по двата показателя ситуацията у нас е не просто по-лоша, а 7-8 пъти по-лоша от средното за другите страни…

Едно сравнение с доскоро най-тежко засегнатите страни – като Италия, Испания, Англия и САЩ – показва, че ние убедително ги задминахме в черните класации. През сезона ръстът при тях е „само“ 2-3 пъти, срещу над 16 (!) пъти у нас. И по броя на починали на 1 милион ние сме в много по-тежка ситуация.

Този сезон най-засегнати се оказаха страните ог Централна Европа и Балканите – но сравнението с нашите съседи също не е в наша полза – ръстът на починалите дори в страните извън ЕС, като Сърбия, Турция и Македония е едва 3 до 7 пъти (при 16 пъти у нас), а по починали на 1 милион пак сме много над Сърбия, Гърция, Румъния и дори Северна Македония (изравнявайки третото място в света със Словения).

Кои са причините за тези, направо катастрофално лоши резултати? (Да припомним, че те точно съответстват, уви, на прогнозата, която дадохме ние – изследователска асоциация „Неохрон“ – на 31.12.2020 г.). Нима закъснелите мерки, неудачите с ваксинирането и пр. са достатъчни да ги обяснят?

Иска се сериозен, безпристрастен, всестранен анализ – и то не от хората в министерствата, очевидно заинтересувани да позамажат тежката ситуация и причините за нея, а от независими, външни на системата изследователи. Без излишно политизиране – но и без да се спестяват необходимите критични изводи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари