Ръст на прекратените наказателни дела в Районен съд - Русе

1
Това се дължи на увеличения брой сключени споразумения
Това се дължи на увеличения брой сключени споразумения Снимка: Dunavmost

Това се дължи на увеличения брой сключени споразумения

През 2022 г. броят на прекратените наказателни дела отново се е увеличил спрямо предходната година и е с най-голяма стойност за последните четири години, отчитат от Районния съд в Русе.

Това се дължи най-вече на увеличения брой дела, приключили със споразумения, който бележи сериозен ръст. Това е в пряка зависимост от по-голямото ниво на постъпление на НОХД през 2022 г., спрямо предходната.

През миналата година общо са прекратени 763 наказателни дела в Районния съд, което е 29,4% от свършените 2593 дела. От тях приключили със споразумения са 517 бр. дела, върнати на прокурор за доразследване са 14 бр. дела и прекратените по др. причини са 232 бр. За сравнение: през 2021 г. прекратените наказателни дела са били общо 756, от които по споразумение са били прекратени 486 бр., върнатите за доразследване са били 13 бр., а прекратените по други причини са били 257.

Общо приключените наказателни дела са 2593. Този брой включва свършените с присъди и решения, прекратените дела и делата образувани като частни наказателни. Броят на влезлите в сила присъди по НОХД през годината е 112. Средногодишно при реална заетост на 9,4 наказателни състава, съобразно отработените месеци, един съдия е приключил приблизително 276 бр. дела, а средномесечно по 23 дела, като съпоставката с предходните години е, както следва: през 2021 г. са приключвани средно по 267 дела.

През годината са върнати на прокурор за доразследване общо 14 дела. Причините за връщане най-често са поради допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия или на неговия защитник, или заради неодобряване на внесеното споразумение – поради противоречие на споразумението на закона и морала, поради неправилна правна квалификация на обвинението, отказ на обвиняемия да подпише споразумението и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    9
    1234
    Това ,че под път и над път изнивкат СОТ -тове ясно и красноречиво говори колко добре си върши работата МВР! В по- отдалечените села наистина е страшно. Обезлюдени до голяма степен. Един имот в който се знае, че не се обитава постоянно, ами това дава голямо спокойствие и увереност в престъпниците. По зле ще става, защото те градовете се обезлюдяват, какво остава за селата, където поминък вече няма.
  • 5
    8
    До 7-мия от Умно село
    “По-страшен от СПИН-а, по-опасен от рака – сега за сега си остава простака.” - цитат от Радой Ралин. Нищо лично ... :)
  • 5
    7
    до 6
    Киро Петков е завършил Харвардз. Това прави ли го компетентен? Пък как се раздават дипломите в Булгаристан е друга тема. Ченгетата са некадърни! Безполезни! Опасни и за самите себе си, без значение кой каква диплома им е дал.
  • 2
    6
    До 3
    Иванова, с тази мантра "... некомпетентност в МВР при събиране на доказателства", която е изтъркана отдавна, можеш само да ходиш да пасеш патки на село. Така наречените "събирачи на доказателства" в системата на МВР са също юристи, колкото са юристи и от системата на правосъдието - Следствие, Прокуратура и Съд. Те всички са придобили юридическа правоспособност от Юридически факултет, дори някои са и от един випуск, седяли са един до друг на банка в аулата, чели са една и съща юридическа литература, преподавали са им едни и същи академични преподаватели. Проблемът идва от обременения НПК и не само него - създадени са още над 300 и повече закони богата палитра. Друг момент е прилагане на често противоречива съдебна практика, процедурни хватки и прочее интерпретации допустими в процеса - дадено е правото на Съда да тълкува. Когато се казва, че " ... извършителят е ясен на всички", тогава има следната сентенция: "То може и да се знае у селото, ама щом го няма по делото ...".
  • 5
    5
    Айде бе!!!
    Ма то и съд ли имало в Русе? НЕзависим съд ли?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари