Райна Миткова: Липсва финансова грамотност сред младите

1
Няма добри финансови навици, получава добра заплата и бърза да напазарува всички неща, каза Райна Миткова
Няма добри финансови навици, получава добра заплата и бърза да напазарува всички неща, каза Райна Миткова

Няма добри финансови навици, получава добра заплата и бърза да напазарува всички неща, каза Райна Миткова

За 53% от европейците растящите темпове на инфлация водят до по-внимателно следене на цените. 44% казват, че все повече се възползват от промоционални оферти при пазаруване. Над 70% споделят притеснения за финансите си, а младите хора все повече обръщат внимание на това как планират личния си бюджет, пише Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията за управление на вземанията в България - Райна Миткова заяви, че младите хора са най-потърпевши от инфлацията, а основната причина е липсата на финансова грамотност.

"Няма добри финансови навици, получава добра заплата и бърза да напазарува всички неща сега и веднага. Оказва се, че заплатата му е изчезнала и няма пари да довърши края на месеца", тя даде пример.

Тя сподели голямото си учудване, че младите хора предпочитат да плащат в брой. По думите ѝ управлението на пари в брой е по-лесно.

"Виждайки чисто физически парите, може да направим връзка. В картата не ги виждаме. За младите хора парите са нещо виртуално. Обаче като ги извадиш от джоба, чисто психологически е по-трудно да напазаруваш", обясни Миткова.

Гостът добави, че младите хора опитват да подредят приоритетите си, а проста и работеща система е да си разпределяме разходите в пликове. Парите там не трябва да се смесват.

"Нарастващите цени ни накараха да се вгледаме как управляваме личните си финанси. За да постигнем същия стандарт на живот, е необходимо много по-добро планиране. Насочили сме се към това да видим къде отиват нашите пари през месеца и можем ли да направим някаква оптимизация", каза още Миткова.

Според нея липсата на финансова грамотност е причина номер 1 хората наистина да задлъжняват.

"Тези умения трябва да тръгнат от семейството - детето да бъде научено как да печели, как да спестява и как да харчи разумно. Всяко семейство има разходи, от които може да се откаже или да оптимизира. Това ни помага да заделяме пари", подчерта Райна Миткова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Мнение
    Финансово неграмотни са поколения българи. Няма как да научат децата си на това, при условие, че самите родители са такива. Хора потънали в кредити и заеми, не знаят да ползват електронно банкиране, но харчат за цигари, маркови дрехи, скъпи почивки, а някой и хазартно зависими. За да се научат децата, трябва да се действа на ниво училище. Вместо математиката да е безумно сложна за възрастта им, чак безполезна, може да се наблегне на финансите (практически примери- лихви, кредити и т.н.)
  • 5
    1
    хахаха
    те не си къпят гениталиите както хората, финансово неграмотни били .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари