Рафинерията в Бургас може да работи с неруски петрол

0
„Потребителите у нас страдат не само от цената на петрола, а и от сериозни неуредици в структурата на пазара на горива и особено от липсата на достатъчно конкуренция по линия на доставките”, каза Георги Ганев
„Потребителите у нас страдат не само от цената на петрола, а и от сериозни неуредици в структурата на пазара на горива и особено от липсата на достатъчно конкуренция по линия на доставките”, каза Георги Ганев Видео: NOVA

„И в миналото си рафинерията в Бургас е работила с неруски петрол. Няма технологична заплаха по тази линия. Рафинерията може да се пренастрои”

Това заяви в предаването „Здравей, България” по NOVA депутатът от „Демократична БългарияГеорги Ганев.

Според него цените ще  са по-високи. „Въпросът е с колко? Според мен към момента не може да има добре информиран отговор”, заяви Ганев. Относно очакванията на Мика Зайкова бензинът и дизелът да стигнат до 5-6 лева за литър, той каза:

„Много уважавам г-жа Зайкова, но бих искал да видя разчетите, върху които е направена тази прогноза. По-скоро ми се струва, че няма да е толкова много увеличението. Разбира се това почива на някаква надежда, че конфликтът няма да продължи дълго време”, заяви Ганев.

„Потребителите у нас страдат не само от цената на петрола, а и от сериозни неуредици в структурата на пазара на горива и особено от липсата на достатъчно конкуренция по линия на доставките”, каза Ганев.

„Отдавна повдигаме въпроса за складовете, за достъпа до складовете, за да има по-голяма конкуренция между търговците на горива, коментира депутатът.

Относно внасянето на бензин и дизел с цистерни, Ганев обясни, че това е възможно.

„Въпросът е да се облекчи този режим и „Луклойл” да бъде подложен на малко по-сериозна конкуренция. Дори да продължи да се покачва цената, това ще е с по-малко отколкото ако продължи това квазимонополно положение на пазара”, заяви Ганев.

Запитан дали властите нарочно поддържат настоящото положение, депутатът каза: „Нашите съмнения  с колегата Димитров са, че последните 10 години това е било поддържано. Опитите на хора като Ваньо Танов да се опита да подложи този процес на някакъв контрол не бяха постигнали никакъв успех”, заяви Ганев.

Според него е възможно чрез признаването на чужди данъчни складове да се наложи по-голяма конкуренция.

Относно цената на газа, Ганев заяви, че азерският газ е договорен на много добра цена. „Азерите сега имат интерес тази цена да се промени. Не виждам как може да поевтинее газовият микс в България, заяви Ганев.

За диференцираното ДДС и регулираните цени, Ганев каза: „Регулираните цени не е нужно да се регулират през ДДС. Що се отнася до другите диференцирани ставки – хубаво е да го правим това, след като знаем какво ще се случи. Вече имаме 2 диференцирани ставки, въведени юли 2020 г. – дайте да видим какво е станало?”, каза депутатът.

„Привърженик съм на идеята цялостната единна ставка на ДДС да се свали, доколкото позволява бюджетът”, коментира депутатът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    darkaveng
    Експертин искам, Мамо, да стана, простотии от "екрана" да ръся и да показвам какъв Идиот недоклатен съм!
  • -2
    1
    Пределно е ясно , че Иван...
    не е знаел тази техническа подробност , преди да продаде Нефтохима на руснаците. Как не се намери един многознайник да му каже това ? В България е пълно с такива.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари