Радослав Ревански: Аз обичам Ахмед Доган, той е част от моето семейство

0
По думите на Ревански около 5000 са били привържениците и симпатизантите на ДПС от цялата страна, които са се стекли край „Росенец” в събота в подкрепа и защита на почетния председател
По думите на Ревански около 5000 са били привържениците и симпатизантите на ДПС от цялата страна, които са се стекли край „Росенец” в събота в подкрепа и защита на почетния председател Снимка: Струма

Стотици членове и симпатизанти на ДПС от Благоевградска област се стекоха край плаж „Росенец” при летните сараи на почетния председател Ахмед Доган, където в събота се събраха хиляди протестиращи, които откликнаха на призива за масово плажуване на морската ивица край лятната резиденция

 Заплахата срещу Доган мобилизира структурите на партията в основните региони Кърджали, Гоце Делчев и Белица и те отпътуваха още в петък за Черноморието, за да депозират своята подкрепа и любов към почетния си председател. Това разказва Яна Йорданова за вестник "Струма". От Югозапада най-много са били поддръжниците от община Белица начело с кмета на малката община Радослав Ревански. От там са отпътували около 60 души. Кметът на Гърмен Феим Иса също организира хора от южната община. На мястото бе и евродепутатът Илхан Кючук, български депутати и кметове. До сериозни сблъсъци по време на протеста не се стигна, но опити за провокации от страна на протестиращите имаше. Това сподели Радослав Ревански. По думите му протестът не е бил насочен конкретно към Ахмед Доган, а против системата в страната като цяло.

Ударът върху Ахмед Доган е удар върху всеки един от нас. Аз съм отишъл там не на плаж. Аз обичам Ахмед Доган, той е част от моето семейство, както е част и от семействата на всички стотици хиляди български граждани, които го подкрепят. В Белица аз съм Ахмед Доган, колегата в Шумен – той е Ахмед Доган, а обикновеният човек е част от нашите семейства”. Така кметът на Белица онагледи реакцията на членовете на младежкото ДПС, които са съставлявали около 90% от стеклите се на място партийци. Радослав Ревански не скри, че именно той е инициатор за пътуването на местно ниво, а за самия ден на протести разказа:

„Имаше опити за провокации от страна на протестиращите, но всичко мина спокойно. Моят апел беше и към нашите симпатизанти, и към другите да покажем уважение един към друг. Ние не сме отишли на плаж и това беше видно за всички, а сме отишли да заявим своята подкрепа и обич към господин Доган. Ще си позволя да бъда нескромен – когато вече протестиращите бяха пробили кордона, влязохме в спор с моето лично участие и имахме дебат „за“ и „против“ свободното плажуване. Първоначално те казаха, че са дошли на плаж, и аз ги призовах да бъдат по-честни. Признаха, че е така, и казаха, че са дошли да заявят позицията си против системата. Чуха се много ругатни по адрес на премиера и други политици. Накрая се оказа, че имаме много общи идеи, и дори запяхме заедно химна. Много от хората споделиха, че ме познават от интервюта с мен по телевизията, и дори ми казаха: „Ние ще ви номинираме за премиер като един успешен кмет”. Разговорът тръгна и в тази посока и от едно такова напрежение стигнахме до съвсем различно ниво на разговор, и аз ги поканих да дойдат на гости в Белица“, разказа Радослав Ревански.

На място кметът на Белица лично се е срещнал и разговарял с Ахмед Доган, който е изказал благодарност за подкрепата.

„Лично се видяхме с г- н Доган, поздравих го от името на Белица, на цялата област, и заявих, че го правим от любов и уважение”, каза още Ревански.

За поруганото българско знаме той осъди действията на охранителите от НСО, като заяви: „Никой няма право да хвърля така българското знаме. Аз бях цял ден увит с българския трикольор, за да покажем на хората, че обичаме държавата”, каза още Ревански.

Относно доброволния отказ на Ахмед Доган и Делян Пеевски от охрана градоначалникът изрази надежда, че няма да им се случи нищо лошо.

Не ми се мисли какво може да се случи, ако нещо стане с тях. И двамата са значими за държавата, щом имат стотици хиляди поддръжници. Както казах и пред ваши колеги, това ги прави необикновени." А относно ползваната охрана Ревански поясни, че когато е счетено, че има опасност за личността на някого и този човек е значим, се назначава охрана и без тяхното съгласие.

Той определи бившия правосъден министър Христо Иванов и поддръжниците му като провокатори. „Вчера казах и на тези колеги: „Аз уважавам вашата позиция, тя не съвпада с моята, но я уважавам. Защо сте дошли на частен имот да правите провокация? Ако сте недоволни от кмета, от областния управител, от премиера, от президента, си има официални държавни сгради и това се прави там”. Не всички са спокойни като мен, можеше да стане много лошо”, каза още Ревански и уточни, че денят на протеста съвпада с 30-ата годишнина от събитията в Сребреница по време на гражданската война в Босна и Херцеговина, където са избити над 8000 босненски мюсюлмани. Той бе категоричен, че такова нещо заради провокации не бива да се допуска, и уточни, че проблемът там е възникнал от една сватба.

По думите на Ревански около 5000 са били привържениците и симпатизантите на ДПС от цялата страна, които са се стекли край „Росенец” в събота в подкрепа и защита на почетния председател. Пътуването е било на собствени разноски, като всеки се е организирал сам.

Специално за хората от Белица той сподели, че са организирали един вид тимбилдинг с две нощувки в хотел в Слънчев бряг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари