Радев и Вучич се прегърнаха на фона на шпионски скандал

0
Българският президент се хвърли в обятията на сръбския си колега
Българският президент се хвърли в обятията на сръбския си колега Снимка: БГНЕС

Българският президент се хвърли в обятията на сръбския си колега

"Знаете, че имаше забрана от страна на Русия към всички кандидати от ЕС за този газопровод. Така че единственото решение за него беше да се направи с Азербайджан и Армения, така че сме щастливи, че Сърбия намери решение". Това каза президентът Румен Радев по време на официалното откриване на газовата връзка между България и Сърбия в Ниш. Коментарът му бе направен в присъствието на сръбския президент Александър Вучич и този на Азарбейджан Илхам Алиев, предаде БГНЕС.

"Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия, и ще засили националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар", каза от своя страна Вучич.

Президентът на Азербайджан благодари на "своя скъп приятел" Вучич за поканата му да посети страната, и припомни, "за стратегическото партньорство на двете държави, които бързо развиват отношенията си".

"Моето лично отношение и приятелството с Александър допринасят за развитието на сътрудничеството ни. Под неговото ръководство Сърбия се развива, води независима политика, а това е политика, която обслужва интересите на сръбския народ. Ние сме въодушевени от неговите постижения", каза още Алиев, и определи днешната церемония като "приятелска и партньорска".

Алиев поздрави Радев и Вучич за това, че газопроводът "допринася за енергийната сигурност и на Сърбия, и на България", и поясни, че петролът на Азербайджан достига до Средиземноморието.

Кореспондентът на агенцията припомня, че изказването на Алиев идва по време на предизборната кампания на Вучич в Сърбия, само седмица преди петите поред предсрочни избори за последните десет години в Сърбия.

Заедно с президентите на трите страни в церемонията участва и посланикът на Европейския съюз в Сърбия Емануел Жиофре.

Откриването на интерконектора със Сърбия е изключително важно за България. Ние с нашата активна политика, - България, променяме газовата карта на Европа. това не е просто интерконектор, това е много повече - символ на нашите нараснали технически възможности, и израз на общата воля с общи усилия да допринасяме за по-сигурни и диверсифицирани доставки както за България, така и за нашите съседи, партньори и съюзници, каза още Радев в Ниш.

Имахме и сериозен разговор с Вучич, касаещ българското малцинство. За мен като президент този въпрос е от ключово значение. Два пъти с Вучич бяхме по моя инициатива в Димитровград, за да се срещнем с хората там. Ще продължат усилията от сръбска страна за модернизация на пътна инфраструктура, за решаването на други проблеми. Уточнихме и някои разминавания, и че трябва да работим заедно - и това е залогът за нашите икономически успехи, и за успешната интеграция на Сърбия. Мога да кажа: недоразумения като арестувани книги няма да способстват за този европейски път на Сърбия, и за този въпрос имам гаранции от президента Вучич, че ще бъде решен, добави Радев. Българското национално малцинство и условията тези хора да имат препитания в своя роден край, условията да имат свободата да се изявяват като българи и да пазят националната си идентичност и култура - ще работим за тези хора, каза още президентът.

Относно промените в Конституцията, Радев коментира: Мен ме притеснява, че парламент с рекордно ниско гражданско представителство и още по-ниско гражданско доверие изобщо посяга към Конституцията. "Това не е нормално. И мисля, че парламентът има критично важни въпроси, в които трябва да се съсредоточи. И не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се ползва като прикритие и оправдание за необходимостта от съществуване на тази коалиция", добави Радев.

В такъв парламент не мога да внеса предложение за Конституция, допълни президентът. Рекордно ниско гражданско представителство и още по-ниско обществено доверие - няма как да участвам със свои предложения. Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев коментира, че има "уверението, че държавата няма да бъде продадена към този момент".

Има вероятност България да стане част от т.нар. въздушен Шенген, това е стъпка напред, но трябва да сме много внимателни, за да не останем с етикет "Ето, България вече е в Шенген". Не, за нас е критично важно да се отворят сухопътните граници. Условията, които вътрешният министър на Австрия поставя, са трудно приемливи за България, допълни Радев.

Интерконекторът е с капацитет 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор. По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки – от България към Сърбия и обратно.

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът започва от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Газовата връзка е един от основните проекти за подобряване на енергийната свързаност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари тази година бе даден старт на строителството на газовата връзка на българска територия и определиха изграждането ѝ като важна стъпка за развитието на региона.

Шпионският скандал

Агенцията припомня, че посещението на президента Румен Радев се случва в период на изключително изострени двустранни отношения със Сърбия.

На 8 ноември сръбският режим отново демонстрира и приложи терор над българите от Западните покрайнини, като в "Деня на Западните покрайнини" служители на сръбската държавна сигурност нахлуха първо в офиса на "Културно-информационния център "Босилеград”, а след това и иззеха книги на Едвин Сугарев, който е бивш консул в град Ниш. В същото време граничните полицаи не допуснаха самия Едвин Сугарев да влезе на територията на Сърбия и да присъства тази вечер в представяне на книгата си в клуба на КИЦ „Босилеград”. След щателен обиск на всички помещения на КИЦ-а бяха иззети 23 бройки от книгата на Едвин Сугарев.

По-късно българското Външно министерство привика извънредният и пълномощен посланик на Република Сърбия в София, Желко Йович от генералния директор „Европейски въпроси“ Йордан Първанов, като от българска страна бе изразен категоричен протест и силно безпокойство по повод враждебните действия на сръбските власти към българския интелектуалец, широко известен и в Република Сърбия като бивш генерален консул в Ниш, който не е бил допуснат на сръбска територия.

По-късно офицерите на сръбската ДС "повдигнаха обвинение за етническа, расова и религиозна омраза" на директора на КИЦ-Босилеград Иван Николов.

Всичко това идва на фона на раздухван в Сърбия шпионски скандал. Сръбските медии твърдят, че в арестувания за шпионаж българин в Босилеград, са намерени подписани от него документи за получаване на български левове, с които се е разплащал на „своята агентура“. Твърди се, че парите са дадени от Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) като награда, че българинът е изпращал информация за хора от сръбските служби за сигурност в граничния район между Сърбия и България. „Намерени са телефонни номера, адреси и данни за колите, които са използвани от сръбски служители на полицията и те са изпращани в ДАНС. Структурата на тази информация показва намерението да се следят комуникациите и движението на сръбските агенти, тъй като „българският шпионин“ е търсил адреса на тяхното местоживеене. Възможно е да са съществували и още по-опасни идеи“, съобщават сръбските медии. Според тях тези действия на ДАНС в районите с българско малцинство в Сърбия не са неочаквани, защото „българската агентура вече дълго време възстановява великобългарските идеи“.

В скорошен доклад Европейската комисия призова Сърбия да предприеме спешни действия за противодействие на антиевропейските наративи, разпространявани от многобройни медии, и за противодействие на чуждестранната информационна манипулация и намеса, най-вече в контекста на агресивната война на Русия срещу Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    1
    фена на Путин
    Вучич, едва ли би прегърнал някого от педерастите. Само Радев е мъж достоен за прегръдка. Другото е свиня, продажник, предател, мафиот и педераст. Не е нужно да ги изброя в реда поименно.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари