Радан Кънев прави нова партия!

0
Радан Кънев и ястребите в ДСБ отнесоха втори шамар при опита им да предизвикат правителствена криза през последните дни
Радан Кънев и ястребите в ДСБ отнесоха втори шамар при опита им да предизвикат правителствена криза през последните дни

Странните действия на лидера на ДСБ Радан Кънев от последните седмици, които разтърсиха държавата, са добре обмислен план за разцепление на Реформаторския блок и елиминирането му от политическата сцена. Целта е останалите 4 партии в блока да изгубят завоюваните от коалицията позиции и да изпаднат от управлението, а Кънев да сформира нова дясна партия на базата на ястребите в ДСБ и протестърското ядро, с която да се договаря с ГЕРБ при следващо управление, научихме от БЛИЦ.

Реакциите на Кънев, които изумиха и съпартийците му, и коалиционните му партньори, включително и ГЕРБ, и повечето наблюдатели, изобщо е са емоционални, както любезно ги окачествиха някои от тях, а добре обмислен и рационален план, вероятно роден в лабораторията на Иван Костов. Стратегията на скандалните събитияполи на политическия терен от последните дни е разработена точно там.

Гласуването на конституционните промени, от които отпадна бленуваната от Кънев и Христо Иванов политическа прокурорска квота, не е причина, а само повод за оставката на експравосъдния министър и обявата на Кънев, че минава в опозиция. Доказателство за това, както и за терена, на който се плете интригата по разтурянето на Реформаторския блок, е именно фактът, че 3 минути преди Христо Иванов уж спонтанно да обяви оставката си от трибуната на Народното събрание, съобщението, че това се е случило се появи в "Дневник" и втрещи реформаторите.

А причината за подмолните действия срещу дясната коалиция е, че Радан Кънев и следователно ДСБ не можа да овладее Реформаторския блок. Кънев продължава да бъде съпредседател и значително е изгубил подкрепа сред колегите си да стане лидер на целия блок, както се говореше още от есента на миналата година, но това така и не се случи.

Местните избори окончателно разбиха мита за силата на ДСБ, тъй каато най-висок резултат получи СДС, както и партията на Меглена Кунева ДБГ. Костовистката партия крета на опашката на постиженията на отделните партии в РБ, което я лишава от тежест за реализиране на лидерските ѝ претенции.

Радан Кънев и ястребите в ДСБ отнесоха втори шамар при опита им да предизвикат правителствена криза през последните дни. Този път му го нанесе съпартиецът му Петър Москов, който не само остана в правителството, но има и подкрепата на доста членове на ДСБ. И тъй като тези настроения ще се задълбочават, това означава, че на Националното събрание на костовистите през март те двори могат да се разцепят.

Затова "младият Ленин", както са наричали колегата си в десницата, а за да намали приликата той е обръснал брадата си, ще действа по примера на Костов: като не мога да завладея, ще разруша. Точно по тази схема експремиерът създаде своята ДСБ и нанесе изключително сериозен удар по СДС. Сега тя ще бъде приложена на Реформаторския блок, а ако в ДСБ надделеят други настроения - и на нея.

А "младият Ленин", накичен с ореола на морален стожер, който непоклатимо си седи във властта като съпредседател на коалицията и парламентарната група на РБ, но изтегля хора по места от управлението, ще сформира нова политическа сила от ястребите в ДСБ и протестърите, които влачат след себе си и финансови потоци от фондации и олигарси, за да може при предсрочни избори вече еднолично да овладява постове и да поставя условия на ГЕРБ.

Планът предвижда тя да послужи на Радан Кънев и Христо Иванов за легитимиране през президентските избори по примера на Меглена Кунева преди да създаде ДБГ, тъй като е абсолютно ясно, че Реформаторския блок никога не би издигнал кандидатурите им за държавен глава и него вице.

Точно прелегитимирането на Кънев като бъдещ лидер а нова формация стои и в дъното на призива на Кънев към премиера Бойко Борисов да подаде оставката на кабинета и да състави ново правителство в рамките на този парламент, но отново с Реформаторския блок. Борисов обаче прие предложението на Кунева за преподписване на коалиционното споразумение, което деликатно ще отстрани ДСБ от партньорството във властта.

Според източници на БЛИЦ обаче примката около този план, Радан Кънев и ястребите в ДСБ се затяга, тъй като олигархичните кръгове, които финансират клатенето на държавата в момента, са решил да не залагат само на един кон и са започнали да разработват план за кандидатирането на шефа на ВКС Лозан Панов за президент. И търканията между тях тепърва ще набират сила, споделят наблюдателите на тези процеси.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари