Работодатели: В област Русе липсват кадри като цяло

12
Най-тежко е положението с намиране на персонал в област Враца
Най-тежко е положението с намиране на персонал в област Враца

Най-тежко е положението с намиране на персонал в област Враца

Строител-монтажник, оперативен счетоводител, козметик, фризьор и асистент на лекар по дентална медицина ще са сред най-търсените професии в София-град през следващите 12 месеца. Това сочат данните от най-новото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила, предава БНР. Както и в предходните проучвания, работодателите в почти всички области на страната срещат затруднения за намиране на готвачи, продавач-консултанти, шофьори и машинни оператори.

В списъка на най-търсените професии по области за следващата една година преобладават тези, обслужващи преработващата промишленост – шивачи, оператори на машини в текстилната промишленост, заварчици, машинни техници. Работодателите в много области ще имат нужда и от оперативни счетоводители, касиери, строители, професии характерни за сектор хотелиерство и ресторантьорство, като сервитьор-барман, готвач, работник в заведенията за хранене.

При допитването за специалистите с висше образование или професии, изискващи правоспособност, най-много професии са заявили работодателите в големите промишлени области.

Затруднения при намиране на кадрите, посочени, че ще са им нужни следващите 12 месеца, срещат повече от половината работодатели в 22 от всички 28 области на сраната. Най-тежко е положението в област Враца, където 87% от работодателите съобщават за затруднения, като най-често споменаваното е липса на достатъчна квалификация и образование на кандидатите.

Работодатели от 18 области посочват на първо място именно тази причина за затруднение при намирането на персонал. Работодателите от област Габрово, Шумен, Перник и Видин посочват на първо място липсата на мотивация за работа у кандидатите като главна причина за трудния подбор, а тези от област Благоевград, Кърджали, Сливен, Силистра и Русе - липсата на кадри като цяло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    40
    Бу
    Как да има кадри като не плащате?
  • 14
    39
    русенец
    Хора има. Намалете държавните чиновници с 50%, влезте в гетата - оттам можете да извадите поне милион мангали. Като им гледате палатите явно са страшни специалисти.:)
  • 20
    38
    ГНЕВЕН
    Как няма кадри бе кретени скапани? Как така все няма и няма? Айде някой да ми обясни как софтуерна фирма с офис в центъра на Русе, дава едни и същи обяви за едни и същи позиции, всеки месец от 2020 година насам? Програмиране се учи почти във всяко училище, в т.нар. университет има поне 7-8 специалности, подготвящи такива специалисти? Нали все за връзка с бизнеса говорите, а дори и обявите ви за "начинаещи и без опит" се въртят с години. За едно място, в която и да е сфера на икономиката кандидатите са поне по 20 човека, че дори и повече. Подаваш CV, ако евентуално те викнат на интервю, "колегите", фактически те "оценяват", а не "работодателите". И това е масово. Ако случайно започнеш работа някъде, почват номера, интриги, простотии, някъде са по-малко, другаде повече. А заплащането за всички нерви и глупостите, които търпиш е.... обидно. За държавната администрация не ми се говори. По спомени ще дам един пример. Конкурс в НОИ от лятото на 2023, обявени 3 позиции - кандидати общо 70 души, явили се около 50, не издържали 20, допуснати 30 души, т.е. за всяко място се борят по 10. По училищата същата история - по 20 човека за повечето места, а обявите и позициите се броят на пръсти. Конкурс за зам.директир в гимназия кандидатите цяла класна стая! Хайде някой да ми каже, къде е проблема? Защо все почти едни и същи фирми пускат обяви за едни и същи позиции, всеки месец, а някои и всяка седмица? Защо? Как хора определяни тук като мързеливи, негодни и т.н. като отидат в чужбина, "изведнъж" стават добри служители и работници? Как става така?
  • -7
    37
    до 23
    ти нали щеше да се махаш от Русе ,бе ,тееба в пробития,,,, мързелив цървул,,лесно е да стоиш на компа и да пишеш простотиите си ,трудно е а работиш,,буклук такъв
  • 15
    36
    бай Рачо
    Работодателите лъжат! Има много безработна хора, но не искат да ги обучат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари