Путин праща на САЩ медицинска техника и средства за защита

2
Доналд Тръмп с признателност е приел предложението на Москва
Доналд Тръмп с признателност е приел предложението на Москва Снимка: Getty Images / Guliver

Във връзка с тежката епидемиологична ситуация, свързана с коронавируса, Русия предложи на САЩ помощ от медицинска техника и средства за защита.

Това съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости. Руският президент Владимир Путин е предложил помощ, защото смята, че когато американските производители увеличат производството на медицинско оборудване и материали, също ще помогнат, в случай на необходимост, подчертал Песков. Според него президентът Доналд Тръмп с признателност е приел предложението на Москва.

Руски самолет с медицинска техника и защитни средства може да излети за САЩ до края на деня, добави Песков.

Изказването му идва само ден след като двамата президенти проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха пандемията и състоянието на петролния пазар.

САЩ е на първо място по заразени в света, по последни данни болните от вируса са повече от 184 000, жертвите са повече от 3700, излекувани са 6000.

По-рано стана ясно, че е починал и чиновник от Държавния департамент, по изявление на държавния секретар Майк Пенс, цитиран от CNBC. Шефът на Пентагона Марк Еспер съобщи за смъртта на първи американски военнослужещ в Националната гвардия от коронавируса.

Най-уважаваният вирусолог в Америка – шефът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести Антони Фаучи, заяви, че в САЩ от коронавируса може да загинат от 100 000 до 240 000 човека. Според него страната може да се отзове в ситуация с недостатъчно медицинско оборудване и места в болниците. Черната му прогноза е, че местата в болниците може да са дефицитни още след две седмици.

"Ако не бяха въведени мерки за спазване на социална дистанция в страната, щяха да умрат между 1,5 милиона и 2,2 милиона души", заяви координаторката на работната група в Белия дом за борба с Ковид-19 Дебора Бъркс.

Президентът Доналд Тръмп призова американците да се подготвят за тежки две седмици, но предрече, че страната ще види скоро "светлина в края на тунела".

"Искам всеки американец да е подготвен за трудните дни, които предстоят", каза Тръмп на пресконференция в Белия дом. "Ще преминем през много тежки две седмици", допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари