Путин поздрави Байдън

0
Първият телефонен разговор между руския президент и новия американски лидер е бил делови и откровен
Първият телефонен разговор между руския президент и новия американски лидер е бил делови и откровен Снимка: EPA-EFE

Първият телефонен разговор между руския президент и новия американски лидер е бил делови и откровен

Първият телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и новия американски лидер Джо Байдън е бил делови и откровен. Това съобщи във вторник пресслужбата на Кремъл.

В хода на беседата държавните глави са се договорили за продължаване на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СТАРТ III, ДСНВ-3), предават ТАСС и агенция Фокус.

Президентите изразиха удовлетворение във връзка с проведената днес размяна на дипломатически ноти за постигане на споразумение за удължаване на Договора за стратегически нападателни оръжия. През следващите дни страните ще завършат всички необходими процедури, за да осигурят по-нататъшното функциониране на този важен международно-правен механизъм за взаимно ограничаване на ядрените ракетни арсенали“, се посочва в съобщение от Кремъл.

Договорът СТАРТ III, влязъл в сила на 5 февруари 2011 г., предвижда намаляване на ядрените арсенали на двете страни, така че общият брой на оръжията да не надвишава 700 Междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети на подводници и тежки бомбардировачи, както и 1550 бойни глави и 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки.

Като цяло разговорът между лидерите на Русия и САЩ имаше делови и откровен характер. Беше договорено да се поддържат контакти“, съобщават още от пресслужбата на руския президент.

По време на разговора Путин е отбелязал, че нормализирането на отношенията между Москва и Вашингтон ще бъде в интерес на двете страни.

Лидерите са обсъдили актуални въпроси от международния дневен ред, по-специално сътрудничеството в борбата срещу пандемията на коронавируса, както и в други области, включително търговската и икономическата.

Обсъдени бяха актуални въпроси от двустранния и международния дневен ред. Разгледани са възможности за сътрудничество в борбата с такъв остър проблем като пандемията на коронавируса, както и в други области, включително търговско-икономическата“, се казва в изявлението.

Сред международните теми бяха едностранното оттегляне на Съединените щати от Договора за открито небе, проблемът за запазване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма, уреждането на вътрешноукраинския конфликт, както и руската инициатива за провеждане на среща на върха на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН“, уточняват от Кремъл.

Руският лидер е поздравил Байдън за началото на мандата му. „Владимир Путин поздрави Джо Байдън за началото на работата му като президент на Съединените щати. Той отбеляза, че нормализирането на отношенията между Русия и САЩ ще отговаря на интересите на двете страни и, предвид тяхната специална отговорност за поддържане на сигурността и стабилността в света, цялата международна общност“, се казва в съобщението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари