Путин печели от победата на Ердоган

1
Действията на Турция в рамките на НАТО съвпадат с интересите на Русия
Действията на Турция в рамките на НАТО съвпадат с интересите на Русия Снимка: РИА Новости

Действията на Турция в рамките на НАТО съвпадат с интересите на Русия

Победата на Ердоган във втория тур на президентските избори в Турция се разглежда като отлична новина за Путин, чиито отношения с много световни лидери се обтегнаха, след като той започна инвазията в Украйна през февруари миналата година. Много правителства обявиха т. нар. от руския лидер "специална военна операция" за неоправдана война и за нарушение на международните норми, което доведе до бърза реакция и икономически санкции срещу Москва.

Турция обаче играе важна роля в конфликта, като често служи като посредник между Киев и Москва. Самият Ердоган се движи по тънкия лед между подкрепата за Украйна и поддържането на близки дипломатически отношения с Русия. И двете страни са разположени на брега на Черно море, така че поддържането на силни икономически връзки остава приоритет и за двете правителства.

Победата на Ердоган в президентската надпревара в Турция ще гарантира запазване на статуквото, пише БГНЕС.

Все пак Ердоган осъди руското нахлуване в Украйна като "неприемливо", като същевременно отправи критики срещу реакцията на Запада на войната. Той се възпротиви да стигне дотам, докъдето стигнаха другите европейски държави по отношение на икономическите санкции срещу Русия, но от друга страна турското правителство предостави на украинската армия безпилотни самолети.

Забележително е, че действията на Турция в рамките на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) съвпадат с интересите на Русия. По-рано Турция блокира предложенията на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, което би приближило алианса до прага на Путин. Руският лидер също така се противопоставя на разширяването на НАТО - въпрос, който предизвиква напрежение със Запада.

Остава неясно как щеше да се промени дипломатическият подход на Турция, ако Кълъчдароглу беше спечелил. Експертите предполагат, че Кълъчдароглу може би щеше да запази статута на Турция като посредник по отношение на войната. Въпреки това съперникът на Ердоган за президентския пост заяви, че планира да укрепи отношенията си със Запада и изрази подкрепа за кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

Путин поздрави Ердоган за победата му, като написа в изявлението си, че оценява "личния принос на турския президент за укрепването на приятелските руско-турски отношения и взаимноизгодното сътрудничество в различни области".

"Победата на изборите е естествен резултат от Вашата самоотвержена работа като ръководител на Република Турция, доказателство за подкрепата на турския народ за Вашите усилия за укрепване на държавния суверенитет и провеждането на независима, самостоятелна външна политика", пише руският лидер.

Ердоган и преди е изтъквал важността на отношенията си с Путин по време на кандидатурата си за преизбиране.

"Не сме в момент, в който бихме наложили санкции на Русия, както направиха западните страни. Ние не сме обвързани със санкциите на Запада", заяви турският президент пред CNN по-рано този месец. "Ние сме силна държава и имаме положителни отношения с Русия".

Кълъчдароглу изостри тона си срещу Русия в седмиците преди изборите, обвинявайки Москва в предполагаема намеса в изборите, целяща да подкрепи кампанията на Ердоган.

"Скъпи руски приятели. Вие стоите зад монтажите, конспирациите, дълбоките фалшификати и записите, които бяха разкрити в тази страна вчера", написа Кълъчдароглу в Туитър по-рано този месец. "Ако искате нашето приятелство след 15 май, махнете ръцете си от турската държава. Ние все още сме за сътрудничество и приятелство с Вас".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    ...
    Всеки който губи в политиката само Русия му е виновна и само тя го проваля. Що боклук си намери оправдание с Русия и що личен провал се списа на нея не е истина.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари