Путин обяви, че е готов да влезе в Беларус

0
По молба на Александър Лукашенко в Москва вече бил създаден резерв от служители на правоохраниелните органи
По молба на Александър Лукашенко в Москва вече бил създаден резерв от служители на правоохраниелните органи

Засега няма условия да бъдат задействани руски сили в помощ на властите в Беларус, но това може да се случи, ако ситуацията се изостри

По молба на Александър Лукашенко в Москва вече бил създаден резерв от служители на правоохраниелните органи.

Това заяви руският президент Владимир Путин в извънредно интервю за държавната телевизия. Откъси от него бяха разпространени предварително от новинарските агенции и руски телевизии. По пропагандни канали като RTR директно се говори, че Беларус е атакувана от Запада.

Според Путин ситуацията в Беларус се нормализира, но той подробно изброи и условията, при които ще изпрати специалната полицейска част: "Руските сили няма да се използват, докато екстремистките елементи в Беларус, прикриващи се зад политически лозунги, не прекрачат границата, не започнат да громят, да палят коли, къщи, банки, да нападат административни сгради."

"Русия изхожда от това, че проблемите на Беларус ще се решават мирно. В момента няма и се надявам да няма нужда от употреба на руските сили в Беларус и с това сме съгласни и в Москва, и в Минск", допълни президентът.

"Очевидно е, че арестуваните руснаци в Беларус са вкарани там от хора от спецслужбите на други държави и са представени като възможна ударна сила в евентуална предизборна кампания. Пробваха и през руско-беларуската граница да минат, но ги спряхме. Операцията е на украинските и американските спецслужби, организаторите дори не го прикриват", каза Путин.

В същото време Лукашенко заяви, че е готов на диалог с "вменяеми" представители на опозицията, но не под натиска на улицата.

"Дайте да седнем - представители на всички трудови колективи, които днес работят, студентските колективи (това е бъдещето на страната ни и с тях трябва да се води диалог), селяните, които също имат право да се чуе думата им, учителите, лекарите...", изреди той. След което добави, че протестиращите били "безчинстващи младежи, които не искат никакъв диалог и никой от властта няма да седне на масата на преговорите с тях".

"Мисля, че се държим много по-сдържано и неутрално от САЩ и много от европейските държави. Обективно отразяваме какво се случва, но не ни е безразлично какво става там. Етнически, духовно, културно това е най-близката ни страна. С нея имаме най-тясно сътрудничество в промишлеността", каза Путин.

Той допълни, че "хората са на улицата и с това трябва да се съобразяват. Но трябва спокойно и без крайности да се разговаря. Лукашенко предложи промени в Конституцията".

Путин разкри, че в един от поне четирите разговора, които е водил през последните две седмици с президента на Беларус, именно той го е помолил да се подготви полицейска сила в съгласие с договорите между двете страни. Руският президент се съгласил и тя вече е готова.

"Беларуските органи на реда впрочем се държат доста сдържано - вижте какво правят из страната им. И въпросът не е какво става в Беларус, а какво се иска на някои хора да се случва там."

Президентът обяви още, че страната му ще има втора ваксина срещу коронавирус, готова за употреба през следващия месец. Според Путин ваксината се разработва от Институтът "Вектор" в Новосибирск, който има четвъртото и най-високо ниво на биологична безопасност.

Путин изрази надежда, че втората вълна от коронавирусната пандемия няма да удари световната общност и че е преминал пикът на заразата в Русия.

Според него над 25% от хората в цялата страна са получили имунитет срещу вируса, но по-нататъшната бдителност на руските граждани остава ключова за овладяване на епидемията.

В интервю за Русия-24 президентът също така подчерта, че икономиката на страната вече оформи дъно, добавяйки, че тя може да се възстанови от коронавирусната криза през следващата година.

Междувременно първата ваксина срещу Covid-19 в света, разработена от руския изследователски институт "Гамалея", ще започне да се тества на хора през първата седмица на септември, след като по-рано този месец получи официална регистрация.

По-рано вицепремиерът Татяна Голикова разкри, че досега 27 страни по света са заинтересовани да закупят първата руска ваксина, която, според нейните разработчици, осигурява имунитет поне две години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари