Путин набута Русия с 15 милиарда долара

0
Страната утрои резервите си от жълтия метал ...
Страната утрои резервите си от жълтия метал ...

За да се освободи от доларовата си зависимост, през последните години Русия купуваше активно злато, пише „Билд”. Но това се оказа и „златна” грешка на Владимир Путин, след като цената на благородния метал се понижи значително. В резултат от покупките, загубите на държавата се изчисляват на 15 милиарда долара.

В същото време, утроявайки златните си запаси, Русия се оказа в тежка ситуация поради изчерпването на доларовите си авоари. Това може да се окаже фатално за руската икономика и социална политика.

От 2007 година досега Москва е утроила златните си запаси и вместо 400 тона тогава вече разполага с 1275 тона от жълтия метал. Само през юни бяха закупени нови 24.2 тона.

В последно време обаче цената на златото стремително пада по световните борси и само от началото на 2014 година досега то е загубило 20% от предишната си стойност. Една тройунция вече струва 1100 долара, най-ниското равнище от 2010 година досега. Прогнозите са цената да слезе дори под 1000 долара.

Проста сметка показва, че 1275 тона злато в Русия сега могат да донесат същите долари, както 836 тона, които руската хазна притежаваше през 2011 година. Или общо загубата е в размер на около 15 милиарда долара.

Владимир Путин е в трудно положение, защото ако реши да продава злато, за да увеличи доларовите си запаси, може да провокира ново поевтиняване и така да увеличи загубата си. 

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари