Пуснаха приложение в помощ на жертвите на домашно насилие

0

Вицепремиер и двама министри представиха мобилното приложение „Помогни ми“

В българското общество няма място за насилие от никакъв вид и държавата дава пореден ясен сигнал за това. Такова послание отправиха днес вицепремиерът Мария Габриел, министърът на правосъдието Атанас Славов и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов при представянето на мобилното приложение в помощ на жертвите на домашно насилие.

Приложението „Помогни ми“ дава възможност на хората да получават бързо и лесно информация за близките до тях институции, към които могат да се обърнат за помощ и за стъпките, които трябва да предприемат за защита на своите права. То е разработено от „Информационно обслужване“ АД по проект, изпълняван от Националното бюро за правна помощ (НБПП), финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, обясниха от Министерството на правосъдието.

Отправяме силно послание, че в българското общество няма място за насилие под каквато и да е форма – физическо, психическо или онлайн. Затова за нас като правителство е много важно да се търсят решения и те да бъдат прилагани бързо във времето, всички заедно да дадем смелост на жертвите да говорят, да потърсят помощ и заедно да търсим начини за премахване на насилието от българското общество. Приложението дава и ясен сигнал за координация между държавните органи и за това, че защитата и подкрепата на жертвите ще е и наша обща отговорност“, заяви вицепремиерът Мария Габриел. Тя оглавява Националния съвет за превенция и защита от домашно насилие към МС, създаден с последните промени в Закона за защита от домашно насилие.

Радостен съм, че като министър на правосъдието освен за съдебна реформа мога да говоря и за направеното така, че да се помогне на живота на хората и особено на уязвимите групи като пострадалите от домашно насилие“, подчерта министър Атанас Славов. „Помогни ми“ ще е интерфейсът на Националния координационен механизъм – документ, който урежда основните процедури на взаимодействие между изпълнителната власт, местното самоуправление и юридическите лица, заети с превенция и защита от домашното насилие, каза доц. д-р Славов. Механизмът ще бъде завършен до края на годината и ще заработи ефективно в началото на 2024 г., както бе предвидено в закона.

Повече от 16 години МВР е ангажирано и има водеща роля в превенция на домашното насилие и подобряване на междуинституционалното взаимодействие и сътрудничество между различните държавни институции и представителите на неправителствения сектор. През всичките тези години, от страна на МВР са предприемани активни действия за насърчаване на лицата, преживели домашно насилие, да докладват на компетентните органи за случилото се“, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Председателят на НБПП Наталия Илиева обясни, че идеята на мобилното приложение е от всяка точка на България нуждаещите се да могат да открият всички координати – адреси, телефони, имейли на институциите в близост до тях, ангажирани с защита и подкрепа на пострадали. Може с един клик да се изпрати имейл или да се наберат номерата от приложението. Няма пречка това да се ползва и от всеки близък, приятел или дори учител на жертвите. Приложението е достъпно в Арр Store и Google Play.

Наталия Илиева информира също, че от март досега вече има 66 заявления за предоставяне на правна помощ на пострадали от домашно насилие, като 3 от тях са на мъже, а 63 - на жени. Това е станало след подписването на меморандума за сътрудничество между МП, МВР, НБПП и адвокатските съвети.

На събитието дойдоха представители на изпълнителната власт, УНИЦЕФ, адвокати, правозащитници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари