Пуснаха безплатен интернет край Вазата

0
В района на Парка на младежта се предвижда да се изгради още една точка – по крайбрежната алея
В района на Парка на младежта се предвижда да се изгради още една точка – по крайбрежната алея Снимка: Dunavmost

Нова точка за безплатен интернет в Парка на младежта, в района на Вазата, съобщиха от Община Русе.

Това е третата точка за безплатен и безжичен достъп до интернет в рамките на инициативата WiFi4EU на Европейския съюз. От общинската управа допълват, че в района на Парка на младежта се предвижда да се изгради още една точка – по крайбрежната алея.

Първата точка за безплатен интернет беше инсталирана през месец май и е с обхват от Алеята на Операта, площад „Свобода“ и стига до Съдебната палата. В края на август бе готова втората точка на площад „Батенберг“. Мрежата е изградена от „Нетуоркс България“ ЕООД, а срокът за изграждане на останалите безжични точки е до юли 2020 г.

За периода 2018-2020 г. бюджетът на схемата WiFi4EU е 120 млн. евро за целия Европейски съюз. Чрез нея се подпомага инсталирането на съвременно Wi-Fi оборудване на оживени обществени места. В рамките на първата покана за кандидатстване около 2 800 общини от цяла Европа спечелиха ваучери, от които 113 общини от България.

Община Русе получи ваучер на стойност 15 000 евро в рамките на инициативата и споразумението за отпускане на безвъзмездни средства бе подписано както от общината, така и от Европейската комисия чрез Изпълнителна агенция за иновации и мрежи (INEA) в началото на 2019 г.

Община Русе ще бъде отговорна за финансирането на абонамента за интернет и поддръжката на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен безжичен достъп до интернет за всички граждани и посетители за период от поне 3 години след инсталирането на мрежата. Скоростта на изтегляне, която Община Русе е осигурила надхвърля в пъти минимално изискуемата от поне 30Mbps съгласно изискванията на ЕК, а мрежата има капацитет за обслужване на поне 50 потребителя едновременно без влошаване на качеството на услугата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари