Пушката на Панайот Волов ще бъде поставена до бъчва, в която крили въстаник

0
Музеят в Полски Тръмбеш
Музеят в Полски Тръмбеш

Близо 150-годишната пушка "Ремингтън", за която се предполага, че е на апостола от Априлското въстание Панайот Волов, има своето място в музея в Полски Тръмбеш. Тя ще бъде поставена до огромна бъчва с двойно дъно, в която дядо Първу Стоюв от с.Каранци, укрил въстаник от турците. Според информацията на историците оръжието, което сега е под юрисдикцията на НАП, също произхожда от селото.

Патриоти от Каранци са предавали от ръка на ръка повече от век пушката на Панайот Волов. Според местно предание легендарният революционер и съратникът му Георги Икономов са се удавили при опит да преминат река Янтра точно край Каранци. Селото е съвсем близо до гр.Бяла, приет за лобното им място, разказа шефът на Историческия музей в Полски Тръмбеш Христо Харитонов.

"След разгрома на въстанието в Панагюрище, те стигат в Северна България. Гледат да се прикрият и е възможно Волов да е оставил оръжието си при доверени хора в селото", допълни Харитонов. В подкрепа на хипотезата му е и факта, че въстаниците от 4-ти революционен окръг са купували оръжие от Цариград и са разполагали с американски пушки.

Макар засега становището да не е проверено, пушката е културна ценност по закон и мястото й е в най-близкия музей, категоричен е Харитонов.

Директорът на музея Христо Харитонов.

"Получих сведение, че навремето един колекционер от Полски Тръмбеш е имал пушка от 1866 г. Тя е конфискувана от полицията, защото не е била обезопасена и с нея можело да се стреля. Започнало дело за незаконно притежание на оръжие, но докато тече разследването, колекционерът умира и то се прекратява. Съгласно нормативните условия пушката попада в Агенцията за държавни вземания, а алтернативите са две - унищожаване или продажба. Аз потърсих пътища да дойде в музея", разказа музейният шеф.

Той е отправил искане към Агенцията за държавни вземания в Русе, а преписката е препратена за произнасяне до мегадирекцията на НАП в Търново.

Предстои да се направи историческо изследване , за да се потвърди или отхвърли хипотезата, че попадналото при данъчните е личното оръжие на Панайот Волов. Ще се търсят снимки на апостолите, които позирали с оръжията си. Проучване ще бъде направено и в къщата-музей на революционера в Шумен.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари