Пушенето на наргиле уврежда организма!

2
За да се разбере вредата от наргилето, трябва да се обърне внимание на неговото приготвяне
За да се разбере вредата от наргилето, трябва да се обърне внимание на неговото приготвяне Видео: bast666

Диня, пъпеш, малина, мента, ябълка - аромати на сладки плодове се разнасят по много барове напоследък, след като с пълна сила върви модата младежи да пушат наргиле по баровете.

В България от 2012 г. тютюнопушенето на закрити публични места е забранено. Смята се, че цигареният дим е вреден за здравето и на пушача, и на другите около него. Законът е пропуснал да забрани пушенето на наргилета в заведения, след като наложи люти забрани за цигарите, пише 24 часа.

Някои хора смятат, че пушенето на наргиле е безвредно. Това съвсем не е така. Поемането на приятния на мирис дим може да се равнява на няколко изпушени цигари. Разбира се, измерването на вредите, които могат да бъдат нанесени на човешкия организъм, са относителни. Факт е, че пушенето на цигари е в пъти по-вредно от наргилето.

Една цигара, от най-малко вредните, съдържа 0,3 мг никотин, докато една 50-грамова кутия тютюн за наргиле съдържа 0,5 мг никоти.

Влияещите фактори вредата от наргилето зависят от това колко хора пушат едновременно, колко често пушите и стигат дори до начина, по който е приготвено самото наргиле.

Да започнем от това какво представлява така нареченият тютюн за наргиле.

Съществуват десетки разновидности и всяка една е с различен аромат. Намират се във вече често срещаните специализирани наргиле магазини. Цените на тютюните варират от 3 лв. за 50 г. кутийката и достигат 20 лв. за едни от най-скъпите, но не много купувани марки. Около 50% от съдържанието на една опаковка са глицерин и меласа.

И двете се използват, за да поддържат тютюна влажен, а това е много важно за правилното пушене на наргиле. Много по-вредно е да се пуши изсъхнал тютюн, така значително се увеличава погълнатият въглероден оксид.

При закупен некачествен тютюн, който вече е изсъхнал, се продават сиропи за овлажняване, които също са ароматизирани. Повечето тютюни са внос от Обединените арабски емирства и голяма част от надписите на опаковките са на арабски, но има и красноречиви надписи на английски, които подобно на цигарените кутии предупреждават за опасността от дихателни заболявания.

Тютюн, меласа, глицерин и аромат - това са съставките, изписани на английски, на най-продаваните марки. Определено информацията е минимална, затова е хубаво да знаете, че се съдържат още никотин и катрани.

Никотинът при наргилето е в доста по-малки количества, отколкото в една кутия цигари. Хипотетично обаче ежедневното или твърде честото пушене би могло да доведе до пристрастяване. Що се отнася до катраните, те си проличават във водата, която до известна степен филтрира дима и задържа твърдите частици.

Една част от тях се поглъща дори чрез пасивното пушене, тъй като в най-честите случаи наргиле се пуши в закрито и затворено помещение. Оказва се, че тютюнът за наргиле може да бъде заменен от нещо по-безвредно.

Отскоро на пазара се появи германски продукт, който е под формата на крем. Той също се намира с различни аромати и не съдържа никакъв тютюн.

В случая кремът се нагрява от въглена и не изгаря, така се вдишват изпаренията, но дори и те претърпяват видима филтрация от водата. Освен това вече има и електронно наргиле

Неотдавна в специализираните магазини се появи и този много наподобяващ електронна цигара продукт. Намира се в различни разцветки. Има дори и различни размери. Някои електронни наргилета са около 30 см, а други са достатъчно малки, за да се събират в джоба. Също като при електронните цигари наргилето работи с течни пълнители. Безцветната течност за тях е с различни аромати и не съдържа никотин и тютюн.

Освен че най-страстните пушачи могат да го използват навсякъде, не се губи време за приготвянето му. За да се разбере вредата от наргилето, трябва да се обърне внимание на неговото приготвяне. Неправилно зареденото наргиле може да бъде много вредно и пушенето му може да доведе до главоболие, болки в гърдите и замайване Затова е важно всеки път след пушене то да се почиства добре цялостно.

Освен че трябва да се подмени водата, трябва бутилката и главата да се измият старателно. Маркучите също се почистват, защото в тях се натрупват сажди. Най-добре е да се продухат. Измиването с вода може да ги повреди. Твърди частици се полепват и по металната тръба. Тя може да се изчисти с дълго парче тел, на което да увиете бинт или памук.

Много хора наливат в бутилката сокове, мляко или дори някакъв алкохол. В Арабския свят, откъдето е произходът на наргилето, се сипва вода. Не трябва да се пълни догоре, защото ще се загуби ефектът от аромата.

Водата трябва да е студена, затова може да се прибави лед. Всъщност ролята на водата е колкото да филтрира, толкова и да охлажда дима. Охладен, пушекът е по-лек и не затормозява дробовете при вдишване. Сухият тютюн прави дима много тежък и вреден, а в един момент дори се вдишват само сажди. Не бива и да се слага твърде много тютюн в чашката.

Трябва да има разстояние между листенцата, а фолиото, с което се покрива, да е добре опънато и пробито на много дупчици. Веднъж приготвено, наргилето само чака компания, която да накара въздуха около него да добие плодов аромат. Тук идва факторът помещение и група. Ако пушачите са повече, естествено ще поемат по-малко от вредните вещества, отколкото ако един човек изпуши едно наргиле усамотен вкъщи.

От значение е, разбира се, помещението. Ако се пуши навън или в добре вентилирана стая, то шансът да се поемат допълнителни вредни частици от вторичния дим е много по-нисък. От значение е и стилът на пушене.

Интензивното и често поемане на дима може да ви докара сериозно замайване Основният причинител за това е въглеродният оксид. Той предизвиква нарушения при пренасянето на кислорода в кръвта, понеже се свързва обратимо с хемоглобина в кръвта.

Няма как поемането на дим да е безвредно. Пушенето на наргиле уврежда организма. Филтрацията през вода и приятният мирис на дима заблуждават много хора, че няма никаква вреда за здравето им, но дори вече по кутиите на по-качествените марки тютюн за наргиле стоят надписи, предупреждаващи за опасност от редица заболявания.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари