Пулмолог: Виждаме само върха на айсберга при коклюша

0
През последния месец и половина наблюдаваме изключително много случаи на коклюш
През последния месец и половина наблюдаваме изключително много случаи на коклюш Видео: NOVA

През последния месец и половина наблюдаваме изключително много случаи на коклюш

Първи смъртни случаи след заболяване с коклюш у нас от началото на годината. Две едномесечни бебета от Кюстендил са се заразили и не са успели да преборят болестта. Те са в предимунизационна възраст.

През последния месец и половина наблюдаваме изключително много случаи на коклюш. Виждаме само върха на айсберга, тъй като много от децата остават недиагностицирани. Кашлят дълго, седмици наред, а родителите не могат да бъдат насочени за диагностика. Коклюшът е инфекция, която е много заразна. Тя се предава по въздушно-капков път”, каза педиатърът и детски пулмолог доц. Рада Маркова по NOVA.

Тя обясни, че тестът за коклюш е много специфичен, а посявката от гърлен секрет не хваща коклюша и паракоклюша като микроорганизми. „В България от много години се прави ДНК тест от гърлен секрет със специфичен тампон, но той не може да бъде направен навсякъде. Затова много деца не могат да бъдат диагностицирани, но те разнасят инфекцията в детските колективи”, допълни доц. Маркова.

По нейни думи се наблюдава вълна от случаи на коклюш. „Едната посока е свързана с антиваксърските настроения, наблюдава се драматичен спад в приложението на задължителни ваксини. И това е в резултат от родителски решения. Особено за кърмаческата възраст, коклюшът е много опасна инфекция, която може да завърши с гърч и дори смърт. Такъв е и случаят при двете починали едномесечни бебета”, обясни още доц. Маркова.

Според детския пулмолог съществуват и множество документални неточности, при които лични лекари вписват имунизации, които не са направени на децата. „Друга причина за разпространението на заболяването, е това, че ваксината, която прилагаме в България, не води до странични ефекти, но е и по-малко имуногенна. В много европейски държави се правят допълнителни ваксини на подрастващите. В България подобна бустерна доза се слага на 12-годишна възраст. В Европа се правят имунизации и на бременни жени преди да родят”, заяви доц. Маркова.

Пулмологът посъветва родителите, при наличие на силна и задушаваща кашлица и зачервяване на лицето при децата, веднага да потърсят лекарско мнение и да направят необходимите тестове в лицензирани лаборатории.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Виждали върха
    Вие ако виждахте нямаше да сме на това дередже,виждали биле....
  • 6
    2
    Време е за Ваксини
    За ваксини е време,да.Даже окъсняха вече.Има хора къде са за затвора.Ковид,Коклюш,После? За БяС или лептоспироза? Има и холера и чума и зика
  • 7
    1
    ОКТОМВРИ
    ....ОТ КРАЯ НА ОКТОМВРИ 2023 Г. Е В БЪЛГАРИЯ. ДОКАРАХА ГО ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА И ПО СПЕЦ.ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО.КАТО МАГАРЕТА СЕ ДЪНЯТ ПО ЦЯЛ МЕСЕЦ.ПАК ПРОСПАХА РОДНИТЕ ЗДРАВЕЗАЩИТНИЦИ СИТУАЦИЯТА КАТО КОВИД-19. СЕГА СМЕ АПРИЛ 2024. НЕЩО КУЦА В РЗИ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.И КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари