Птичият грип вдигна цената на яйцата в Полша

0
Птичи грип беше регистриран в няколко европейски държави
Птичи грип беше регистриран в няколко европейски държави

Птичи грип беше регистриран в няколко европейски държави

Разпространението на птичи грип удари снабдяването с яйца в Полша заради загубата на кокошки-носачки. Болестта предизвика проблеми и сред други големи производители в Европа, като ги накара да повишат цените на продукцията си, пише БГНЕС.

Птичи грип беше регистриран в няколко европейски държави, птиците трябваше да бъдат унищожени, което доведе до големи загуби сред земеделците, които и без това са притиснати от корона-кризата. Азия също се отчете с епидемия на заразени с вируса Х5Н8 животни, в период, в който животновъдният сектор се възстановява от епидемията от африканска чума по свинете. Миналата седмица Русия обяви, че за първи път е регистрирала пренасяне на вируса на птичия грип върху хора. Заразени са седем работници във ферма за животни, което предизвика загриженост, че вирусът може да мутира в болест, която да се предава от човек на човек.

Заболяването обикновено започва да се разпространява през есента и се пренася с миграцията на диви птици от Азия в Европа. Броят на огнищата се увеличи повече, отколкото е било в най-трудните години, заяви директорът на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) Моник Елоа.

В Полша вече са убити около 5 милиона птици, сочат данните на държавната ветеринарна инспекция. Независимо от това в ЕС не се наблюдава недостиг на пилешко месо. По данни на Агенцията за прехрана и земеделие, в 27-те държави-членки на ЕС през 2019 г. са били изклани 6,4 милиарда кокошки за нуждите на производителите на месо. Загубата на кокошки-носачки, обаче, намали снабдяването с яйца и увеличи цените. Цените на едро в Полша нарасната между 18 и 20 % в края на януари. Данни на ЕК сочат, че цените на яйцата са се увеличили и в други държави от ЕС, включително Германия и Франция, докато в Испания все още запазват ниски стойности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- На колко сте години? - пита съдията.
- Ами, навърших трийсет... - шепне жената.
- Добре, добре! През коя година?

Харесай Дунавмост във Фейсбук