Избиват близо 400 000 кокошки край Велико Търново

0
Причината е огнище на птичи грип, открито миналата седмица в птицеферма край град Дебелец
Причината е огнище на птичи грип, открито миналата седмица в птицеферма край град Дебелец Видео: NOVA

Причината е огнище на птичи грип, открито миналата седмица в птицеферма край град Дебелец

385 000 кокошки трябва да бъдат умъртвени и загробени безопасно край Велико Търново. Причината е огнище на птичи грип, открито миналата седмица в птицеферма край град Дебелец. Вчера половината от птиците бяха умъртвени.

„Направили сме около 2700 кубика изкопи на много тежък каменист терен. Към момента са умъртвени и загробени около 285 000 птици, остават още около 100 000 птици. Това прави около 420 тона птици засега. Ще бъдат загробени торова постеля, яйца, фураж – всичко, което създава предпоставки за разпространяване на заболяването”, каза д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция за безопасност на храните - Велико Търново, цитиран от NOVA.

Той поясни, че в акцията ще бъдат унищожени около 3 млн. яйца. Дезинфекцията е тотална. Имаме всички машини, средства, оборудване, за да правим дезинфекция, която гарантира, че няма да има разпространение. Собствениците съдействат, въпреки че това е ликвидация на бизнеса им”, допълни Спасов.

По думите му няма ваксина срещу това заболяване. То се разпространява мълниеносно, започва с повишаване на смъртността при птиците. В едно хале от 50-60 000 птици умрелите за първия ден са 300-400, на втория ден – вече около 4000 са починалите.

Той очаква до края на идната седмица да е приключила процедурата по унищожаването и загробването на кокошките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    7
    русенец
    Няма да се изненадам, ако се окаже, че пилешко се внася от един или основно от един търговец от София. Прочие, дано не загробите хайванчетата във вододайна зона, както направихте с избитите прасета, които заровихте във вододайната зона на Русе.
  • 2
    6
    ГАЦО
    Истината е такава както казва коментатор №4 защо не се консултират с др.Бодуров
  • 5
    5
    фена на Путин
    Кой мафиот е собственика ? Само мафиот може да се остави да разрастне до такова равнище. Общо взето нищо не казаха. През цялото време селянина се хвалеше каква организация е създал колко бързо умирали птиците.... само комплексарски простотии. Никакви научни данни за вируса и разпространението му. Има ли застраховка не се каза, кой покрива щетите ? Един багер е цифра пари на ден. Кой плаща цирка ? Собственика ли плаща багерите умъртвяването и дезинфекцията? Само самохвалства и глупости. 100% е излапана тлъста застраховка, защото са излезли стабилно на загуба. 10000%. Дразнещо е за колко прости вземат хората и какви мръвки им подхвърлят.
  • 7
    4
    Българин
    Никакъв вирус няма това е измама с цел да се внася месо от западна европа!!!
  • 6
    3
    гост1
    Тоя където е издал заповедта да му умре патката и на него от птичия грип егати подлезурковците на Европа то не стига че нямаме 5%процента собствено производство ами и тях унищожете
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари