Психолог: Смятате ли, че хората, взели това решение са в добро психо-емоционално здраве и не са под влияние?

2
Нормално е хората, които работят в такива системи, да имат т.нар. програма за подпомагане на служителите – психологическо, психо-социално подпомагане, коментира д-р Пламен Димитров
Нормално е хората, които работят в такива системи, да имат т.нар. програма за подпомагане на служителите – психологическо, психо-социално подпомагане, коментира д-р Пламен Димитров Видео: Актуално

Нормално е хората, които работят в такива системи, да имат т.нар. програма за подпомагане на служителите – психологическо, психо-социално подпомагане, коментира д-р Пламен Димитров

Психологът д-р Пламен Димитров заяви, че в българската съдебна система няма програма за психологическо подпомагане на служителите, а такава липса е била отчетена още преди около 15 г. Той обвърза темата с първоначалните действия на съдиите по случая с нарязаното с макетен нож 18-годишно момиче в Стара Загора.

26-годишният извършител - бивш приятел на жертвата, който е осъществил деянието в края на юни, беше задържан, но бързо пуснат преди дни от съдиите от Окръжния съд в Стара Загора. След огромната вълна обществено недоволство как 400 рани от нож могат да бъдат определени като "лека телесна повреда", Георги Николаев бе повторно арестуван и обвинен. Има и втори задържан. Въпроси обаче бяха повдигнати относно поведението на председателя на съда Красимир Георгиев, докладчика по делото съдия Татяна Гьонева и председателя на състава съдия Тонев.

"Преди време с колеги от Дружеството на психолозите – може би преди над 15 г., правихме голямо изследване, финансирано от Европа, за равнището на стрес. Дадохме препоръки за грижата за психично-здравния статус и организацията на дейността на изключително важните за едно модерно общество професии като съдия, следовател, прокурор. Тогава имахме интересно преживяване – професията на много места е наситена със стрес, с претовареност", каза д-р Димитров в Студио Actualno.

"Всичко това ме навежда на мисълта, че няма програми в българската съдебна система за грижа, за профилактика на психично-здравния статус на прилагащите закона", добави той.

"Нормално е хората, които работят в такива системи, да имат т.нар. програма за подпомагане на служителите – психологическо, психо-социално подпомагане – която е по международни стандарти. Такъв стандарт не се прилага в българската държава, което задължава всеки работодател да осигури специални програми за грижа за психичното здраве на работното място и да ги актуализира", допълни д-р Димитров, който е с над 40 години опит в сферата и е бивш председател на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България.

Той свърза темата и със своя информация, че в новата петорна експертиза по случая с нападнатото момиче в Стара Загора не са включени психиатър и клиничен психолог.

"Смятате ли, че хората, взели това решение да не допуснат психиатрична и клинично-психологическа оценка, са в добро психо-емоционално здраве и не са под влияние?“, попита той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Флъфка
    Ами я кажете какви ужасии правите с хората в тия психиатрии и колко широк спектър на злоупотреби омате
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари